facebook

З 1 жовтня жінки з медичною та фармацевтичною освітою будуть зобов’язані стати на військовий облік

Якщо жінка знаходиться на обліку, то вона вважатиметься військовозобов’язаною й під час воєнного стану не матиме можливості виїжджати за кордон. Про це в ефірі національного телемарафону заявив народний депутат Роман Костенко.

 

“Пам’ятаємо, що рік тому було обговорення в суспільстві про те, чи всі жінки повинні стати на облік – з військовими спеціальностями і без них, ті громадянки, які зобов’язані захищати країну… Згідно зі змінами в законодавство, жінки з медичною та фармацевтичною освітою будуть зобов’язані з 1 жовтня стати на облік. Інші жінки, які мають будь-які спеціальності, навіть військові, будуть робити це лише за своїм бажанням”, – нагадав Кравченко.

 

Він пояснив, що коли жінка буде на обліку, то в разі необхідності вона буде призначена на медичну комісію. За його словами, якщо буде потреба в такій спеціальності, то буде відомо, що така людина є, і якщо це вимагає мобілізаційний план, її викликатимуть і направлять працювати до певної лікарні, медичного пункту.

 

Однак, Кравченко зауважив, що якщо людина перебуває на військовому обліку, то під час воєнного стану вона вважається військовозобов’язаною та не може виїжджати за кордон. Для правоохоронців буде необхідна постанова, в якій будуть перелічені особи, які не мають права покидати межі України.

 

“Тому, і питання хто буде контролювати? Якщо (жінки, – ред.) будуть виїжджати, можливо доведеться йти й брати довідки у військкоматі, що вони не є військовозобов’язаними, і з цією довідкою виїжджати. Або навпаки. Я думаю, що це почнеться якось регулюватися, тому, що на кордоні немає реєстру, в якому було б вказано, що ця людина є медиком або не медиком”, – підсумував Кравченко.

Джерело.