facebook

Українкам розповіли, які послуги є безоплатними при народженні дитини

Кожного року в Україні народжують близькому 200 тисяч жінок, тому важливо щоб кожна з них отримувала якісні та доступні послуги при пологах.

У випадках, коли лікарні укладають договір про надання послуг “Медична допомога при пологах” з НСЗУ, то послуги для громадянок стають безоплатними. Наразі понад 300 лікарень уклали такий договір. На офіційній сторінці Міністерства охорони здоров’я дали відповідь на часті питання про послуги для жінок та розповіли про безкоштовні послуги.

За словами МОЗ, жінка може самостійно обирати заклад, де вона хоче народжувати. Важливо, що безкоштовно народжувати можна в медзакладі, який уклав договір з НСЗУ, тому й обирати потрібно буде з цього списку. Сама породілля може вибирати тільки заклад, а пологи в неї прийматиме чергова бригада акушерів. За необхідні ліки, маніпуляції та медвироби не потрібно платити, бо це входить в пакет послуг.

Пацієнтка лікарні не має платити й за кесарів розтин, адже Програма медичних гарантій повністю перекриває витрати на пологи різної складності та на плановий і ургентний розтин. Окрім послуг, наведених вище, породілля має право безкоштовно отримувати такі послуги: пологи з партнером, ведення пологів (неускладнених, ускладнених), проведення кесаревого розтину, надання меддопомоги черговою бригадою акушерів, забезпечення анестезіології, консультування лікарів, щеплення для немовляти, психологічна підтримка та деякі інші послуги.

 

Окрім цих послуг, вагітну жінку можуть госпіталізувати в гінекологічне відділення за направленням лікаря та забезпечити харчуванням.

Джерело.