facebook

В Україні пропонують скасувати відстрочку для деяких студентів. Відповідний законопроєкт вже зареєстрований у Верховній раді.

Народні депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт, який пропонує скасувати відстрочку від мобілізації для чоловіків старше 30 років, які здобувають непослідовну вищу освіту або другу й більше.

 

Загалом нардепи пропонують змінити абзаци другий і третій частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” й дати відстрочку лише тим людям, які навчаються у послідовних видах освіти.

 

Натомість право на відстрочку хочуть забрати в тих, хто вступив на другу-третю-четверту вищу освіту після 30 років.

Порівняльна таблиця законопроєкту: праворуч – новий варіант

 

Нардепи пояснили це тим, що у 2022 році до закладів освіти на навчання зарахували 106 771 вступника чоловічої статі призовного віку, які розпочали здобувати рівень освіти, який є рівнозначним або ж навіть нижчим за здобутий рівень попередньої освіти.

 

Не став винятком у зазначеній тенденції й поточний 2023 рік. Хоча вступна кампанія поточного року до закладів освіти ще триватиме до 30 листопада, вже зараз станом на 28 серпня чисельність таких чоловіків становить 74 059 вступників.

 

Нардепи переконані, що така практика ухилення від призову на військову службу під час мобілізації негативно впливає на рівень національної безпеки і оборони України, деморалізує морально-психологічний стан військовослужбовців та компрометує систему освіти в Україні перед Українським народом і міжнародними партнерами.

 

До слова, у випадку ухвалення законопроєкту його дія пошириться і на тих чоловіків, які скористалися навчанням для ухилення від мобілізації у 2022 році.

 

Деяким чоловікам право на відстрочку навпаки пропонують повернути.

Окрім вищезгаданого, законопроєкт пропонує повернути право відстрочки для педагогічних працівників закладів фахової передвищої освіти.

 

З метою збереження педагогічних працівників закладів фахової передвищої освіти з числа осіб чоловічої статі у віці до 60 років, значна частина яких є гарантами виконання освітньо-професійних програм, пропонується відновити редакцію абзацу третьої частини другої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, яка існувала до 14 квітня 2022 року,– мовиться в пояснювальній записці

Джерело.