facebook

Оновлено перелік хвороб для оцінки придатності до військової служби

Призвати на службу до ЗСУ можуть чоловіків призовного віку від 18 до 60 років, які не мають проблем зі здоров’ям. Щоправда, Міноборони України внесло зміни до списку хвороб з метою оцінки придатності до військової служби.

Також відомство уточнило порядок визначення місця служби обмежено придатних, ще спрощено вимоги ВЛК для десантників та морпіхів.

Змінився перелік хвороб, за яким оцінюється придатність до військової служби та впорядковано проходження служби обмежено придатними особами.

До цього було зазначено у пункті 20.4 Розділу III Положення визначалося, що у воєнний час за статтями Розкладу хвороб, що передбачають варіанти — індивідуальну оцінку придатний або обмежено придатний до служби, ВЛК повинен приймати постанову “придатну до військової служби”, за винятком статей 2-в. 4-в, 5-в, 12-в, 13-в, 14-в, 17-в, 21-в, 22-в.

Але тепер слова та цифри «за винятком статей 2-в, 4-в, 5-в, 12-в, 13-в, 14-в, 17-в, 21-в, 22-в» із Положення виключені. Це означає, що “спірними” придатними статтями визнаватимуть усіх.

 

Обмежено придатні будуть придатні для конкретної військової спеціальності. У разі визнання військовослужбовця непридатним до служби військової спеціальності, командир частини перед переміщенням військовослужбовця на іншу посаду може направити його на ВЛК для визначення придатності до служби нової військової спеціальності.

Також ослаблені вимоги до здоров’я для військовослужбовців Десантно-штурмових військ та морської піхоти у особливий період, тобто під час мобілізації та війни.

Згідно з новими змінами, частина військових, які раніше визнавалися непридатними до служби у десанті, тепер будуть придатними до такої служби.

Джерело.