facebook

Продовжать захист і допоможуть повернутися додому: у Чехії готують нові поправки до закону про українських біженців

Повномасштабне вторгнення рф в Україну триває другий рік. Але, незважаючи на те, що в країні тривають активні бойові дії, багато українців повертаються на батьківщину.

У зв’язку з цим у Чехії готують зміни в законодавстві. Закон про українських біженців, відомий як lex Ukrajina, регулює права та обов’язки наших співвітчизників, які перебувають у Чеській Республіці.

Згідно з поправкою, яку планують внести до закону, буде введено в дію спеціальну програму для допомоги українцям, які бажають добровільно повернутися додому.

Також поправкою буде продовжено надання тимчасового захисту – передбачається, що вона працюватиме до кінця 2025 року.

Наразі уряд Чеської Республіки розглядає варіанти видів підтримки, які після ухвалення будуть закріплені законодавчо. До законопроєкту додано пояснювальний документ, у якому зазначено, що поки що розвиток подій не вказує на те, що війна незабаром закінчиться.

Ініціатори поправки заявили: “Необхідно реагувати на зростаючий попит іноземців на допомогу в поверненні на батьківщину. Хоча ситуація в Україні багато в чому не є задовільною, доречно запропонувати допомогу тим, хто зацікавлений у поверненні”.

Джерело.