facebook

Як можна позбутися водійських прав, нічого не порушуючи: вигадані штрафи

Українські водії все частіше звертаються до юристів через штрафи, виписані за порушення, якого не існує. Виявивши будь-яку тріщину на лобовому склі, поліцейські складають адміністративний протокол, нібито, керуючись ч. 1. ст. 121 КУпАП. 121 КУпАП. Ця стаття описує порушення у вигляді керування ТЗ, що має технічні несправності, з якими експлуатація транспортного засобу заборонена.

Не варто відразу платити – такий штраф у більшості випадків виявляється незаконним.

Неіснуюча несправність
Стаття 121, частина 1 Кодексу про адміністративні порушення дійсно існує і містить перелік технічних несправностей, за наявності яких експлуатація транспортного засобу заборонена. Але в цьому переліку немає пункту “тріщина на лобовому склі”, за яку передбачається штраф.

Отже, вважають юристи, накладення штрафу за подібне “порушення” є незаконним.

Не варто погоджуватися

Сума штрафу, який виписують за неіснуюче порушення, невелика – 340 гривень. Тому багато водіїв, щоб уникнути проблем з поліцією, вважають за краще заплатити. Оскаржити штраф – клопітно і затратно, тому водії погоджуються на оплату.

Тим часом, юристи рекомендують все-таки оскаржити подібні штрафні санкції. Річ у тім, що якщо вперше водій заплатив 340 гривень, і, таким чином, погодився з тим. Що він порушив кодекс, то при повторному “порушенні” за цією ж статтею штраф буде набагато вищим.

У дію вступає пункт 4 тієї самої статті 121, який передбачає штраф 850-1700 гривень з позбавленням права керування ТЗ на строк від трьох до шести місяців або адміністративний арешт на строк від п’яти до десяти діб. Протокол можна буде оскаржити – на це законом передбачено 10 діб.

Джерело.