facebook

“З 1 вересня цим українцям почнуть видавати повістки масово і публічно, мобілізація в Україні набирає обертів”: чоловіків саме із цими ознаками призиватимуть вже скоро

Через повномасштабне російське вторгнення в Україні оголошено загальну мобілізацію, де під призов підпадають військовозобов’язані від 18 до 60 років. Попри існування чотирьох хвиль мобілізації, восени призиватимуть тих, хто здатен захищати нашу державу.

Як інформує “Апостроф”, такк, в Україні існує чотири хвилі мобілізації.

Перша хвиля, або оперативний резерв, складається з військових, які набули практичного бойового досвіду. Це переважно чоловіки до 40 років, які активно брали участь в операціях на території АТО або ООС.

Друга хвиля охоплює колишніх строковиків та контрактників, які мали військовий досвід до 2014 року.

Третя хвиля складається з офіцерів запасу, які не були залучені до попередніх хвиль мобілізації, а також з чоловіків, що завершили військові кафедри вишів.

Четверта хвиля включає громадський резерв, коли призивають усіх чоловіків, які можуть брати участь у бойових діях та не мають обмежень за віком чи станом здоров’я.

Проте хвилі мобілізації в Україні наразі не діють, мобілізація в країні триває постійно, а чоловіків призовного віку забиратимуть в армію щонайменше до 18 листопада 2023 року. При цьому, кожен регіон має свій мобілізаційний план, який тримають в секреті з метою безпеки.

Як інформує “НВ”, Під час воєнного стану і загальної мобілізації працівники ТЦК вручають повістки не тільки адресно, а й публічно ― на вулицях, в торгових центрах та просто людних місцях. Чоловіки під час війни порушують правила обліку й мобілізації ― не стають на військовий облік, не приходять за повісткою в ТЦК, ухиляючись від мобілізації. Для початку суду з цих приводів достатньо звернення ТЦК.

Працівники ТЦК також порушують законодавство, здійснюючи неналежне вручення повісток або інші вчинки. Проте, для того, щоб заявити про порушення з боку ТЦК необхідно мати докази а для цього треба зафіксувати порушення.

Працівники ТЦК заявляють, що їх не можна знімати на камеру, посилаючись на різні закони, тому юристи пояснюють, чи дійсно військових, які не уповноважені видавати повістки або працівників ТЦК можна знімати на відео під час вручення повісток, і як можна зафіксувати порушення з їх боку. Адвокат Роман Сімутін на своєму YouTube-каналі пояснив, чи передбачено законом можливість проводити відеозйомку працівників ТЦК, коли вони вручають повістки.

Юрист підкреслив, що під час вручення повісток можна діставати телефон і вести власну зйомку, щоб мати докази у разі порушень з боку працівників ТЦК. Сімутін додав, що у більшості випадків військові будуть забороняти це робити посилаючися на що завгодно, але є нюанс. Незважаючи на заяви про встановлення бодікам таким «патрулям», є законодавство, яке якраз забороняє їм знімати людей.

Джерело.