facebook

На водіїв може очікувати новий штраф

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт, яким пропонують запровадити штрафи та позбавляти водійських прав за їзду у разі порушення допустимого рівня шуму.

Відповідний законопроєкт № 9564 зареєстровано 4 серпня. Пропонується доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення (КУпАП) новою нормою (ст. 121-4), яка передбачає адміністративну відповідальність за керування або експлуатацію транспортних засобів із перевищенням встановленого законодавством допустимого рівня шуму.

Згідно із законопроєктом, пропонується встановити штраф за це правопорушення у фіксованому розмірі 1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (близько 17 тис. грн).

У разі повторного правопорушення — 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (близько 34 тис. грн) із можливим позбавленням права на керування транспортними засобами на термін від трьох до шести місяців.

«Нічого псувати людям нерви звуком, схожим на ворожі „мопеди“ (так називають ударні дрони Shahed. — ред.), особливо під час повітряної тривоги. У країні — війна. Всі водії мають розуміти, що такий шум може лякати громадян, впливаючи на їхній психологічний стан. Особливо — вночі», — зазначив очільник Донецької обласної ради Микола Лукашук.

Згідно із пояснювальною запискою, компетенцією розгляду справ за ст. 121-4 КУпАП наділятимуть поліцейських і суддів (у разі повторного правопорушення).

Джерело.