facebook

Перевірки повертаються: кому чекати неприємних сюрпризів уже з 1 жовтня

Голова парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев дав коментар одній з українських радіостанцій і розповів, коли відновляться штрафи за торгівлю без касового апарату.

У своєму інтерв’ю Гетьманцев звернувся до підприємств торгівлі. Він нагадав, що вже з 1 жовтня буде відновлено перевірки, і за відсутність касових апаратів підприємства штрафуватимуть на великі суми.

Рішення про повернення штрафів ухвалив парламент України, а з 1 серпня 2023 року це рішення вже набуло чинності. У законі йдеться про те, що підприємці зобов’язані під час розрахунків використовувати РРО/ПРРО – реєстратори касових операцій.

Гетьманцев також розповів і про планові податкові перевірки. За його словами, наразі перевірки відновлено, але не в повному обсязі. План перевірок поки що не ухвалено, але це буде зроблено найближчими днями. Голова комітету з фінансів зауважив, що перевірки, які проводяться наразі, стосуються лише певних категорій підприємців – зокрема, ті, хто займається реалізацією підакцизних товарів.

До цієї категорії належать підприємці, які реалізують тютюнові вироби та спиртні напої, паливо, електроенергію. Також перевіркам підлягають банківські та фінансові установи, гральний бізнес.

Контролювати використання касових апаратів буде податкова служба. Штрафи будуть такими: за першу транзакцію без фіскального чека стягуватиметься 100% від суми транзакції, за друге порушення – 150%.

Джерело.