facebook

“Повістки почали вручати в несподіваних місцях цим чоловікам, мобілізація в Україні посилюється”: скоро саме цих українців призвуть в першу чергу

В Україні під час загальної мобілізації та воєнного стану всі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними. Вони можуть отримати повістки та бути мобілізованими примусово, якщо не мають права на відстрочку. Представники ТЦК пояснили, кому будуть видавати повістки до кінця літа 2023.

Як інформує “НВ”, агальна мобілізація та воєнний стан в Україні продовжили до 15 листопада 2023 року. Всі військовозобов’язані підлягають примусовій мобілізації, деякі чоловіки та жінки стають до зброї добровільно, перебуваючи на службі вже місяцями. Мобілізація відбувається після оповіщення, яке здійснюють уповноважені особи.

В територіальному центрі комплектування і соціальної підтримки військовозобов’язані проходять військово-лікарську комісію, працівники оцінюють їх морально-психологічні якості та знаходять спеціальність, на яку можна мобілізувати. Якщо чоловік має право на відстрочку, його заборонено мобілізувати примусово, проте, він добровільно може пройти ВЛК та підписати мобілізаційне розпорядження.

Які є види повістки і кому їх вручають на вулиці

З осені 2023 року в закон України про Військовий обов’язок і військову службу додали статтю 18−1, яка забороняє проведення призову під час воєнного стану. Тому, призовники від 18 до 27 років не призиваються, а повістка на строкову службу не видається. Так, у серпні військовозобов’язані можуть отримати три види повісток:

для уточнення даних;

на проходження ВЛК;

мобілізаційне розпорядження.

Як розповіла речниця Черкаського ТЦК Аліна Кривошея, після отримання повістки про уточнення даних військовозобов’язаний повинен з’явитися для уточнення військово-облікових даних. Такі повістки будуть видаватися двом категоріям чоловіків.

«Це для людей, які з тих чи інших причин не з’явилися до територіальних центрів комплектування, щоб уточнити дані — можливо змінився сімейний стан, кількість дітей, місце проживання. Також це стосується внутрішньо переміщених осіб», ― пояснює вона.

Після уточнення даних необхідно пройти медичний огляд на ВЛК, де буде встановлено ступінь придатності до військової служби.

«Це випадок, коли викликають для проходження медкомісії — для того аби визначити ступінь придатності до військової служби», — пояснила речниця ТЦК.

Кого мобілізують першочергово

Мобілізаційне розпорядження — третій вид повісток — видається вже після проходження ВЛК у разі визнання військовозобов’язаного придатним до служби. За словами військовослужбовиці, мобілізувати будуть, якщо є потреба в її військово-обліковій спеціальності. У кого немає військово-облікової спеціальності ― спочатку будуть направляти для її отримання:

«Мобілізаційне розпорядження видається тоді, коли є потреба в людині з її військово-обліковою спеціальністю, яку вона здобула раніше на строковій службі чи контрактній. Під час вручення зважають на визначення військово-лікарської комісії. Для тих, у кого немає військово-облікової спеціальності, їх направляють на підготовку».

Хто має право вручати повістки

Постанова КМУ № 1487 містить затверджену форму повісток. Її бланк передбачає розписку з особистим підписом особи про отримання повістки. Постановою № 1487 також встановлений порядок вручення таких повісток військовозобов’язаним, а саме: вручення повісток під їх особистий підпис за місцем проживання (пункт 32 постанови). Законодавством не заборонено і не дозволено вручати повістки на вулицях та публічних місцях, тому уповноважені особи вручають їх також на вулицях, ТРЦ та інших людних місцях.

Законодавством не встановлено місце, в якому можуть вручити повістку. Як пояснила NV Марія Звягінцева, юристка Юридичної сотні, кількість тих, хто вручає повістки, не визначена жодним нормативно-правовим актом. Вручати їх можуть уповноважені особи.

Сповістити про виклик призовника чи військовозобов`язаного до ТЦК, окрім власне представників ТЦК, можуть:

виконавчі органи сільських, селищних, міських рад — у разі отримання розпорядження ТЦК;

керівники (голови) державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій — також за наявності відповідного розпорядження ТЦК;

керівники навчальних закладів у разі розпорядження з ТЦК;

уповноважені представники ТЦК, які отримали наказ керівника про видачу повісток.

Перед перевіркою документів українці мають право попросити показати уповноважених осіб документи ― службові посвідчення, наказ чи розпорядження голови ТЦК на вручення повісток. Військові мають право перевіряти документи, якщо мають наказ коменданта зі своїми прізвищами. Вручати повістку можуть тільки представники ТЦК. Звичайні військові, нацполіція, Нацгвардія та інші Сили оборони не уповноважені на це.

Джерело.