facebook

Остаток літа без світла: експерти розповіли, які шанси має такий сценарій для українців

Зараз все активніше ширяться чутки про наміри масово відключати споживачів через навантаження на електромережі. Але в “Укренерго” це заперечують.

Водночас енергетики визнають, що у разі зростання споживання в дефіцитні для енергосистеми години вони будуть вимушені вжити додаткові заходи. Тому українцям слід економити, щоб уникнути блекауту. Про це розповіла виданню “Телеграф” прессекретар НЕК “Укренерго” Марія Цатурян.

Вона зазначила, що на даному етапі вони не прогнозують відключень споживачів. Проте це не означає, що можна споживати електроенергію в будь-який кількості – треба знижувати споживання вже зараз.

“Енергосистема в процесі відновлення, основного обладнання, що працює, значно менше, аніж зазвичай, бо багато побито. На обладнання, яке в роботі, навантаження значно більше в пікові години, й воно може виходити з ладу”, — пояснила Марія Цатурян.

Водночас за словами Володимира Омельченка, директора енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова, наша країна вже досягла піку літнього споживання і навряд чи енергоспоживання буде зростати у найближчі тижні. Але ймовірність відключень залишається.

“Система працює в аварійному режимі. Порівняно з іншими країнами Європи, ймовірність аварійних відключень вища. З моєї точки зору, вона може перевищувати 30%”, — зазначив експерт.

 

Джерело.