facebook

В Україні можуть скасувати фіксований курс валюти


Перехід від фіксованого курсу долара до пливучого планується згідно з оновленою стратегією Національного банку. Існує ймовірність, що фіксований курс може бути скасовано на початку 2024 року. Про це заявив фінансовий аналітик ICU Михайло Демків у своєму телеграм-каналі.

Він зазначив, що ця стратегія є частиною угод між Україною та Міжнародним валютним фондом.

“Зараз офіційний курс долара є фіксованим до гривні, і приблизно рік тому його переставили з 29 грн на поточні 36 грн. І дуже багато хто робив для себе прогнози, чи буде ще один подібний крок щодо перестановки курсу на новий фіксований рівень. Швидше за все, його не буде принаймні я так читаю цей документ”, – зазначив Демків.

Експерт упевнений, що замість перегляду фіксованого курсу з метою підвищення Національний банк ухвалить рішення “відпустити” гривню. Однак цей процес займе деякий час і не станеться дуже скоро.

“Не впевнений, що до кінця цього року, можливо, десь на початку наступного нас чекає перехід до ситуації, коли ЗМІ знову щодня оприлюднять курс НБУ, і він змінюватиметься. Напевно, не дуже різко, враховуючи всі обмеження, які ще існують, але поступово він вагатиметься в обидві сторони”, – спрогнозував Демків.

У Національному банку України не встановлюють конкретних термінів для переходу до пливучого курсу долара, про що вони вже неодноразово заявляли.

Представники Нацбанку запевняють, що таке рішення буде ухвалено лише за наявності відповідних макроекономічних показників.

Джерело.