facebook

Виїзд закордон із дітьми під час війни: що спитають прикордонники

Щоб не виникало зайвих проблем, заздалегідь підготуйте пакет документів.

Через війну в Україні, багато наших громадян виїжджає закордон щоб врятувати своїх дітей від смерті, адже кожен день росіяни влаштовують на території нашої країни “російську рулетку”, та вбивають мирних мешканців.

Зараз дещо змінились правила перетину кордону, тому щоб уберегтись від проблем при виїзді необхідно підготувати увесь пакет документів.

Варто нагадати, що діти віком до 16 років можуть виїздити за кордон лише за згодою батьків (усиновлювачів), в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені батьками.

  • Які потрібні документи для виїзду за кордон з дитиною
    Нотаріально посвідчена згода одного з батьків (не обов’язково, якщо дитину супроводжує один з батьків);
  • Документ, що підтверджує родинні зв’язки з дитиною;
  • Закордонний паспорт дитини;
  • Внутрішній паспорт дитини або свідоцтво про народження;
  • Для супроводу третіми особами необхідна заява від одного або обох батьків, завірена органом опіки та піклування.

Щоб отримати нотаріальний дозвіл на виїзд дитини за кордон одному з батьків, а у випадку виїзду дитини до 16 років з уповноваженою особою — обом, потрібно надати нотаріусу оригінали паспортів, реєстраційних номерів облікових карток платників податків та свідоцтво про народження дитини.

Є одне виключення з правил: особи, які досягли 16 років, мають можливість самостійно перетинати кордон. Тому дітям від 16 до 18 років дозвіл одного з батьків на виїзд за кордон не потрібен.

Підліткам потрібен лише закордонний паспорт (внутрішній або свідоцтво про народження, якщо закордонного паспорта немає).

Джерело.