facebook

Будуть жорсткі перевірки, в тому числі без попереджень: українцям повідомили про новий план моніторингу податкової від 1 серпня

Нещодавно були змінені плани-графіки перевірок податкових органів на цей рік, що зафіксовано у законі № 8401. Податкова служба вже з 1 серпня розпочне перевірки, причому на останній місяць літа заплановано 3600 перевірок. Під моніторинг потрапляють деякі ФОПи.

У той же час Верховною Радою введений мораторій на перевірки підприємств, розташованих близько до зони бойових дій, а також ФОПів, які належать до першої та другої групи. Перевірки цих категорій відклали на рік – до серпня 2024 року.

Переведення на загальну систему оподаткування
За словами міністра фінансів України Сергія Марченка, жодних інших сюрпризів очікувати не варто. Оновлення торкнулись лише цього, а також податкової ставки, яку повертають до довоєнного рівня.

У зв’язку з цим деяких ФОПів третьої групи можуть перевести на загальну систему оподаткування (після ставки у 2%). Це стосується тих ФОПів, які зареєструвалися у 2022 році під ставкою 5% та відразу ж перейшли на 2% ставку, скористувавшись пільгами.

Для перевірки ФОПу слід замовити виписку з реєстру платників єдиного податку в електронному кабінеті на сайті Державної податкової служби. У разі співпадіння дати переходу на пільгове оподаткування та дати його впровадження у виписці такі підприємці тепер будуть автоматично зараховані до загальної системи оподаткування.

Уникнути переходу на загальну систему можливо, якщо завчасно подати заявку на перехід на 5%. Інші ФОПи будуть автоматично переведені на ті ставки, якими оподатковувалися до війни.

Серпневий графік перевірок
Перевірки податкової можуть бути як спланованими, так і без попереджень. Графік перевірок у серпні умовно поділено на наступні групи:

  • за Розділом I “Документальні планові перевірки платників податків — юридичних осіб” та Розділом II “Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів” – буде проведено 1854 перевірки;
  • за Розділом III “Документальні планові перевірки фізичних осіб” – буде проведено 1510 перевірок;
  • за Розділом IV “Документальні планові перевірки платників податків — юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти та своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” – буде проведено 319 перевірок.

 

Джерело.