facebook

Прокуратура Рівненської області розпочала кримінальне провадження після двох різних результатів експертиз у справі про смертельну ДТП. Внаслідок цієї аварії загинула багатодітна мати Олеся Генько, а водія автомобіля, що збив її, колишнього прокурора Івана Скобуха, поліцейським довелося наздоганяти.

ДТП Рівне

Місцеві жителі побоюються, що винуватець легко відбудеться завдяки зв’язкам і грошам. Які для цього є підстави – читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Як сталася трагедія
ДТП, у якій загинула мама трьох дітей Олеся Генько, сталася 8 вересня приблизно на 70-му кілометрі автодороги Городище – Рівне – Старокостянтинів поблизу міста Сарни Рівненської області. Жінка після роботи поверталася додому на скутері, коли ззаду її збив автомобіль Nissan Rogue.

Схема ДТП, внаслідок якої загинула Олеся Генько

За кермом був колишній прокурор Іван Скобух, який не зупинився, не викликав швидку допомогу, а поїхав із місця аварії. Завдяки тому, що свідками аварії виявилися патрульні поліцейські, які поблизу оформляли іншу ДТП, вони наздогнали та затримали Скобуха. За їхніми словами, водій був п’яний, а ось сам винуватець згодом заявив, що навпаки – тверезий, а від дороги його нібито відвернув собака, якого він віз у машині.

Повідомлення на сайті поліції Рівненської області

Олеся Генько померла від тяжких травм, зараз трьох дітей сам ростить і виховує їхній батько.

Скандальний поворот
Адвокат потерпілих Вадим Топольський розповів OBOZREVATEL, що після того, як було відкрито кримінальне провадження за фактом смертельної ДТП, під час досудового розслідування у водія взяли два зразки біоматеріалів. Один віддали місцевим, рівненським експертам, а другий відправили в іншу область – причому ніхто не знав, в яку саме.

Рівненська експертиза показала, що Скобух був тверезий, а ось результат, що прийшов зі Львова (саме туди був надісланий другий зразок), виявився кардинально іншим: за її результатами експрокурор був таки п’яний під час скоєння ним ДТП.

Іван Скобух із дружиною.

За даними прокуратури, у крові та сечі Скобуха було 0,8 проміле (можливо, після кількох чарок горілки). За такого вмісту алкоголю в крові починаються порушення рівноваги, рухових функцій, чіткості мовлення, швидкості реакції, зору та слуху. Порушуються самоконтроль і здатність розмірковувати. Людина навіть може відчувати ейфорію.

“Тепер буде проведено службову перевірку, службове розслідування. Опитуватимуть людей, хто приймав ту кров. Встановлюватимуть, як таке вийшло. Також слідчий тепер має призначити нову, комісійну експертизу, висновок за якою повинні будуть дати кілька експертів”, – повідомив адвокат потерпілих.

У поліції Рівненської області журналістам OBOZREVATEL повідомили, що після таких суперечливих результатів експертиз відкрито нове кримінальне провадження.

“Прокуратура внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 384 (Введення в оману суду або іншого уповноваженого органу) КК України, а ми будемо розслідувати”, – уточнили в поліції.

Відкрито ще одне кримінальне провадження.

Максимальне покарання за цей злочин – п’ять років позбавлення волі.

Може відбутися умовним покаранням
Наразі Іван Скобух перебуває під домашнім арештом, а знайомі та колеги загиблої Олесі шоковані тим, що відбувається.

“Добитися справедливості та правосуддя – найважливіше завдання. Ми боялися, що Скобух, який працював багато років у прокуратурі, знайде варіанти, як уникнути відповідальності. Ось ця чехарда з експертизою на стан алкогольного сп’яніння це добре показала. Схоже, що місцевих експертів купили або підмінили кров, але чи доведе це слідство?.. Розумієте, “прокурорський” спочатку вбив Олесю, а тепер нам усім плюнули в обличчя”, – розповіли вони.

Співрозмовник OBOZREVATEL у правоохоронних органах вважає, що є спроба з боку колишнього прокурора, а нині адвоката Івана Скобуха, затягнути слідство, щоб уникнути відповідальності.

“Спірна експертиза пригальмує розслідування і, відповідно, передання справи до суду. Водій спокійно сидітиме вдома (зараз він під домашнім арештом) і чекатиме, поки спаде суспільний інтерес. А далі можливі різні варіанти”, – вважає правоохоронець.

До того ж, уже стала менш жорсткою позиція потерпілого – батька трьох дітей, чия дружина загинула в ДТП. Зважаючи на все, сумніваючись у реальному правосудді, вдівець прийняв пропозицію Скобуха і відмовився від апеляції, щоб тому змінили запобіжний захід із домашнього арешту на утримання в СІЗО. За це, за інформацією місцевих ЗМІ, підозрюваний пообіцяв його доньці одну зі своїх квартир.

Олеся Генько загинула у ДТП.

Чому ж така важлива експертиза? Справа в тому, що Скобуху за смертельну ДТП у стані алкогольного сп’яніння за (ч. 3 ст. 286-1 КК України) загрожує від п’яти до 10 років позбавлення волі. Якщо ж експерти дійдуть висновку, що водій був тверезий, буде перекваліфікація. Тоді експрокурору “світить” від трьох до восьми. Однак справа не в різниці в строку на кілька років, а в тому, що Скобух може взагалі жодного дня не провести за ґратами.

Якщо судитимуть як тверезого, то суд може застосувати такий захід, як умовний термін, а у випадку з п’яним за кермом – це виключено. Тому результат експертизи на алкогольне сп’яніння може серйозно вплинути на покарання за цю смертельну ДТП.

Детальніше про аварію і хто такий Іван Скобух, можна прочитати тут.

Іван Скобух у залі суду.

OBOZREVATEL і надалі стежитиме за резонансною справою. Ми вважаємо це важливим, тому що на дорогах України щороку гине більше людей, ніж на війні.

Джерело.