facebook

Критична ситуація із валютним ринком, де приватні обмінники та банки вирішили встановити свої правила обміну доларів, через що чимало українців втратили немало своїх заощаджень, наразі підходить до логічного виходу – чіткої заяви НБУ.

Особливо це стосувалося так званих “старих” доларових купюр, які обмінники приймати відмовлялися. В Тернополі ця проблема теж була і не лише в обмінниках, але і в банках.

Касири у відділеннях банку чи валютообмінних пунктах не мають права відмовляти у прийнятті купюр іноземної валюти, якщо такі купюри пройшли детектор та лічильник.

Про це заявив голова Національного банку Андрій Пишний у телемарафоні, зазначивши при цьому, що якщо громадянам раптом відмовляють у прийнятті валюти, намагаючись пред’явити якийсь наказ або пояснюючи щось, завжди можна оскаржити ці дії, звернувшись до керівництва банку безпосередньому в цьому відділенні.

“Тепер касир у відділенні банку, у валютообмінному пункті не має права вам відмовити, якщо валюта, купюра, яку ви йому даєте для обміну, пройшла лічильник і пройшла детектор. Все. Крапка. Я хочу, щоб почули це всі – і валютообмінники, і громадяни”, – сказав Пишний.

Що робити, якщо в обміниках не приймать валюту?
Раніше УНІАН писав про те, що в обмінниках можуть відмовити в обміні зношених доларових купюр у разі, якщо:

купюра має кілька пошкоджень;
купюра дуже зношена;
порвана купюра;
на купюрі є плями.

У цих випадках банк або фінансова установа (обмінник) може запропонувати відправити купюру на інкасо – тобто, на обмін в іноземний банк. Але за це доведеться заплатити – 10-30% від номіналу банкноти. Тобто, якщо відправити на інкасо 100 доларів, то назад можна повернути тільки 70.

Джерело.