facebook

Українців, які за допомогою волонтерів їдуть до Росії, щоб забрати вивезених туди окупантами дітей, росіяни затримують та допитують. Відомий випадок, коли бабуся викраденої дитини після 13-годинного допиту в ФСБ РФ померла.

Про це розповів уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, пише Обозреватель.

 

Він закликав громадян України не ризикувати і не їхати в Росію без підтримки держави.

“Українських громадян, які за допомогою волонтерів їдуть на територію РФ, аби забрати своїх дітей – затримують і допитують. Це небезпечно і тому ми закликаємо не відправляти навмання родичів за своїми дітьми на територію Росії!” – зазначив Лубінець.

Він розповів також приклади кількох таких затримань, один з яких закінчився смертю затриманої.

“Наприклад, у РФ в одному з аеропортів затримали двох жінок: одна – мама, яка їхала за своєю дитиною, а інша – жінка, яку відправили за дитиною. Їх відправила громадська організація, а про те, що їх затримали, ми дізналися зі свого каналу комунікації у РФ. А одна з бабусь просто померла після 13-годинного допиту ФСБ РФ. Її теж відправила громадська організація”, – розповів Лубінець, додавши, що маму, затриману в російському аеропорту, Україна змогла повернути додому разом з дитиною, натомість інша жінка досі перебуває у неволі.

Омбудсмен зазначив, що наразі верифіковано 19 498 українських дітей, які перебувають або на окупованій теритрії, або на території РФ. Йдеться про дітей, щодо яких вдалося встановити, в яких населених пунктах вони нині перебувають.

Повернути в Україну наразі вдалося 373 маленьких українців.

 

За інформацією уповноваженого з прав людини, окупанти віддали на незаконне усиновлення 365 дітей.

Джерело.