facebook

“В Україні майже вичерпалися запаси популярного продукту”: експерти сказали, що тепер буде з цінами

В Україні фіксують рекордно низький запас яблук. Цей популярний продукт майже закінчився у сховищах. Відтак його вартість зараз ніяк не може бути низькою. Ціни на яблука залишатимуться високими аж до нового врожаю.

Як інформує “bis.today.ua”, про це розповів керівник компанії USPA Fruit Володимир Гуржій.

Торік у сховища був закладений рекордно низький обсяг яблук. Принаймні за останні 10, а то й більше років Володимир Гуржій не пригадує, щоб в Україні закладали на зиму настільки мало цього популярного фрукту, як торік.

Про те, що навесні та на початку літа будуть проблеми з насиченням ринку яблуками, виробники попереджали ще торік восени, каже експерт. Вже тоді вони бачили, що обсяг яблук, закладених на зимове зберігання, не задовольнить внутрішнього попиту.

“Від досвідчених і мною поважних виробників я чув про такі прогнози ще восени 2022 року. Тенденції вже тоді були очевидними, базуючись на рівень закладання яблук на тривале зберігання. Навесні навіть експортні сорти продавались чудово і в Україні!”, – каже топ-менеджер USPA Fruit.

В Україні майже скінчилися запаси популярного продукту: що буде з цінами

Так і сталося, як прогнозували виробники. Навесні запаси яблук у сховищах почали катастрофічно швидко міліти, а відтак поповзли вгору ціни на цей фрукт у торговій мережі. Ціни на яблука зросли втричі, а подекуди й у чотири рази. Причому в реалізацію ідуть будь-які фрукти, навіть такі, що в кращі роки ніхто би не став брати.

“Продається все: будь-якого сорту, калібру та якості. У зв’язку зі зростанням відпускних цін у 2–3 рази, що зумовлено рекордно низькими залишками, основним сегментом збуту яблук є продаж на внутрішньому ринку до торгових мереж, які запропонують найвигідніші умови”, – каже керівник компанії.

Очевидно, така тенденція зберігатиметься, аж доки на ринок не підуть яблука нового врожаю. Але до того часу всі запаси зі сховищ поспродують, і яблучні полиці спорожніють

Джерело.