facebook

Українцям розповіли, що потрібно покласти в аптечку


Як попередили у МОЗ, що українцям необхідно, про всяк випадок, зібрати спеціальну аптечку на випадок аварії на ЗАЕС. Також розповіли про список та дали повну інструкцію, що саме туди треба покласти.

Отже, зараз йдеться про спеціальну, необхідну домашню аптечку, якщо раптом на ЗАЕС станеться аварія, то що необхідно тримати під рукою українцям, що знаходяться в радіусі 30-50 кілометрів від ЗАЕС.

Як зазначили в МОЗ, що вони продовжують інформувати про те, як підготуватися до можливих надзвичайних подій на Запорізькій АЕС, яка перебуває під окупацією росіян.

Зазначаємо: ця інформація стосується лише жителів 50-кілометрової зони навколо ЗАЕС і не є релевантною для людей, які живуть поза цим радіусом.

Подбайте, щоб у вашій аптечці були:

Калій йодид. Калій йодид використовується, щоб при аварії на ядерних об’єктах зменшити негативний вплив радіоактивного йоду на щитовидну залозу. Приймати потрібну дозу йодиду калію потрібно лише після офіційного оповіщення! Таке повідомлення проводиться місцевими органами виконавчої влади та ДСНС через ЗМІ. Оптимально прийняти препарат після оповіщення за 6 і менше годин до надходження радіоактивної хмари, проте йодид калій залишається ефективним одночасно з надходженням «хмари» та через 6 годин після нього. Не рекомендуємо прийом препарату через 24 години після надходження хмари.
Алюмінієво-антацидні сорбенти. Така група засобів зазвичай активна речовина – гідроксид алюмінію – і використовуються для прискорення нейтралізації, зв’язування та виведення радіонуклідів з організму та, таким чином, зниження ризику здоров’я внаслідок їх надходження.
Альгінати. Активна речовина – альгінат натрію. Він створює захисний бар’єр лежить на поверхні рідкого вмісту шлунка. Цей бар’єр запобігає усмоктуванню небезпечних речовин організмом.
Натрію бікарбонат. Засіб відновлення лужного стану крові та корекції метаболічного ацидозу (стану, що характеризується порушенням хімічного балансу кислот та лугів у крові).
Маска. Засіб фізичного захисту зменшення попадання в організм небезпечних речовин.

Джерело.