facebook

Йодид калію: коли і як правильно приймати

В Україні наростає тривога через напружену ситуацію, яка склалася на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС. Багатьох українців цікавить питання: як захистити себе і своїх дітей у разі радіаційної аварії?

Експертка Директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності МОЗ Марта Мельник, у коментарі “Сніданку 1+1” дала рекомендації, щодо застосування препаратів, які містять йод у разі радіаційної небезпеки.

“Якщо сталася радіаційна аварія, у повітря потрапляє велика кількість радіоактивного йоду. Наша щитоподібна залоза поглинає його максимально швидко, особливо це стосується дітей, підлітків, та людей до 40 років. Тому нам її треба захистити: щоб вона не поглинала цей поганий радіоактивний йод, щоб не було внутрішнього опромінення. Нам треба заблокувати щитоподібну залозу, для цього треба прийняти препарати стабільного йоду”, – зазначила експертка.

До таких препаратів належить саме калію йодид, який продається в таблетках.

Спиртові розчини йоду пані Мельник пити наполегливо не рекомендує, оскільки вони можуть мати токсичний вплив на організм і не мають необхідного ефекту.

Коли, кому і скільки треба випити калію йодиду?

Марта Мельни каже:

“З профілактичною метою ні в якому разі його пити не можна. Також не слід допускати передозування, оскільки воно може заблокувати роботу щитоподібної залози і призвести до її захворювань. Вживати калію йодид треба лише після офіційного сповіщення від органів місцевої влади”.

Пані Марта наголосила, що територія України велика, і зовсім необов’язково, що у вашому регіоні буде необхідність вживати калію йодид навіть у випадку радіаційної аварії. Тож слід орієнтуватися саме на офіційні повідомлення від органів місцевої влади.

Пити калію йодид слід одноразово, людям до 40 років у таких дозуваннях:

Особам віком від 40 років йодид калію не призначають, оскільки у них щитоподібна залоза вже не накопичує радіоактивний йод.

Найважливіше захистити щитовидку дітей та вагітних жінок, вони є найбільш вразливими до радіації.

Джерело.