facebook

Жертвою може стати кожен українській водій: на дороги повернулася “автопідстава”

В Україні шахраї знову почали застосовувати схему для “вибиття” грошей з водіїв – “автопідставу”.

Про один з показових випадків повідомив у Facebook науковець Антон Сененко, який на днях став свідком такої шахрайської схеми на дорозі.

Як діє “автопідстава”
Антон Сененко розповів, що шахраї спочатку орендують дорогий потужний автомобіль. При цьому зазвичай вони працюють у парі з ще одним авто.

Мерседес – це класика, особливо 500-й, БМВ, Порш та будь-що, що викликає “благоговєйний трєпєт” у більшості пересічних громадян, – пояснив свідок події.

Далі при русі по дорозі з кількома смугами зловмисники обирають жертву. Зазвичай це власники недорогих автівок з одним водієм в салоні. Коли водій один, шахраям буде легше на нього морально тиснути.

Жертву якийсь час “пасуть”, як козеня, щоб переконатися, що вона безпечна, подекуди має погані навички водіння, невпевнено себе поводить тощо. У тому числі не має відеореєстратора, а вони ж зараз всі не вітаються, плюс літера “У” чи знак “70” на задньому склі – взагалі подарунок, – зазначив Антон.

Дочекавшись зручної ситуації, вони починають діяти за схемою. Зручною ситуацією є, наприклад, коли жертва їде у крайньому лівому ряду, а у другому – величезна фура чи бус, за яким шахрайське авто довгий час ховається, рухаючись у першому ряду.

Шахраї на авто наздоганяють жертву і блиманням дальнього світла фар вимагають звільнити третю смугу для проїзду. Тоді жертва, як ввічливий і законослухняний водій, наче переконавшись, що перед фурою чи бусом друга смуга вільна, починає перелаштовуватись.

Далі машина шахраїв прискорюється, імітуючи, що вона була у смузі в “сліпій зоні” жертви. У цей же час в авто жертви кидають пляшку, м’ячик або інший предмет, щоб створити звук удару.

Жертва, переконана у своїй провині, їде до узбіччя. Шахраї, вдягнені у солідні костюми, ввічливо звертаючись, наполегливо пропонують вирішити питання на місці, адже “машина у них дорога, страхова все не покриє, а подряпини великі”.

Звісно, подряпини на машині шахраїв уже зроблені заздалегідь. А от на автівці жертви подряпини наносять наждачкою спільники у той час, коли переляканий водій оглядатиме ушкодження дорогого авто.

Як не стати жертвою “автопідстави”
Антон Саненко запевняє, що існує дієвий спосіб дізнатись, чи перед вами шахраї, які вас підставили, чи чесний автовласник, якого ви дійсно могли ненароком зачепити.

У таких випадках він рекомендує водіям одразу викликати патрульних і в жодному разі не погоджуватись на шахрайський варіант “заплатити готівкою тут і зараз”. Потрібно сісти у своє авто, зачинитись зсередини, щоб запобігти психологічному тиску, і викликати поліцію.

Вони ні за яких обставин не зв’язуватимуться ані з поліцією, ані зі страховими, – пояснив Антон.

Крім того, можна все знімати на телефон. Відеозйомка зазвичай швидко охолоджує запал шахраїв.

Джерело.