facebook

Військовий облік жінок: у ЗСУ розповіли чи буде дамська мобілізація

Військовослужбовець прояснив ситуацію з тим, чи призивають зараз жіночу половину в Україні.

В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. На відміну від чоловіків жінки можуть ставати на військовий облік добровільно. Втім винятком є одна сфера, де облік для жінок є обов’язковим.

Начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач розповів, що в українській армії зараз служать як мобілізовані жінки, так і добровольці.

Він запевняє, що зараз немає гострої потреби у обов’язковому призові жінок.

“Наразі вони можуть бути мобілізовані лише за власним бажанням. Такі, звичайно, є. У нас проходять службу дуже багато військовослужбовців-жінок. У процентному співвідношенні до війни їх було набагато більше, десь до 10%, можливо, навіть більше”,- заявив Горбач.

Закон який ухвалили у жовтні минулого року говорить про те, що служба в Збройних Силах України для жінок є виключно добровільною.

Та додав про те, що у цьому законопроєкті є додаток, у якому вказаний перелік професій, жінки з якими мають стати на облік у військкоматі.

На військовий облік мають стати жінки-медпрацівниці, професії яких вказані в додатку до закону.

Він також додав, що у ЗСУ жінки переважно служать на керівних посадах, адже прийшли на службу до початку повномасштабного вторгнення.

 

Джерело.