facebook

“Космічний” зліт цін на АЗС відчуємо ще до 1 липня: експерт попереджає українців про близькі наслідки повернення податків

В Україні з 1 липня повертається 20% ПДВ на пальне і акциз, який діяв до війни. При цьому зміни на власних гаманцях українці, ймовірно, відчують вже за декілька днів. Мережі АЗС почнуть підвищувати ціни на пальне заздалегідь.

Такі прогнози висловив засновник групи “Прайм” Дмитро Льоушкін на сторінці в Facebook.

Експерт попередив, що варто очікувати підвищення цін на АЗС вже з середини червня через те, що з 1 липня повертаються довоєнні податки на пальне. ПДВ підвищиться з 7 до 20 відсотків. Крім того, можливе повернення повних акцизних ставок, які раніше були зменшені на час війни.

На нас чекає зростання цін від 7 до 10 гривень, залежно від котирувань на той момент…Зростання цін на стелах буде не пропорційне зростанню самого пального, частину компенсують зниженням маркетингових знижок. Умовно це буде виглядати як три-п’ять гривень на стелі прикрутять, решту відріжуть від будь-яких бонусів, – поділився думкою експерт.

Крім того, така ситуація призведе до космічного зростання цін на все інше, зокрема тарифи на перевезення.

Дмитро Льоушкін зазначив, що в українців вже навіть немає часу запастись дешевим пальним перед поверненням податків. Адже мережі АЗС будуть піднімати ціни вже із середини червня, щоб закупити нову партію. Хоча підвищення може бути не різким.

Однозначно у всіх компаній є логістичне плече, грубо кругообіг бензовоза становить тиждень… і до двох. Залежно від черг на кордонах та довжини колії та інших факторів. Отож і свято цін теж розпочнеться за два тижні до сакральної дати 1 липня. Не різко, але поступово і з прискоренням, – пояснив засновник мережі АЗС.

На думку експерта, ще більше “розігріють” ринок і призведуть до зростання вартості намагання багатьох українців, компаній і аграріїв встигнути закупити пальне за старими цінами.

Джерело.