facebook

Нова ракетна загроза для Києва: навіщо Росія хоче застосувати протикорабельний комплекс “Бал”

Експерти розповіли, чи реально знищити російські ракети Х-35.

Києву знову може загрожувати небезпека від нових ракетних ударів Росії. В соціальних мережах активно обговорюють інформацію про передислокацію дивізіону протикорабельних ракетних комплексів “Бал” до Брянської області. Як кажуть експерти, комплекс здатний запускати ракети Х-35 та Х-35У з дальністю у 260 та 500 кілометрів. Через дефіцит ракет інших типів росіяни можуть застосовувати їх для обстрілу території України, що несе пряму загрозу для столиці.

За інформацією Центру національного опору, до Брянської області передислоковано дивізіон ракетного комплексу “Бал”.

Дивізіон призначений для ураження кораблів. Проте через брак відповідних ракет “Бал” зрівняли за дальністю та можливістю стрільби по сухопутних цілях із БРК “Бастіон”, що використовує надзвукову ракету “Онікс”. Для цього на озброєнні комплексу стоять ракети Х-35/35У, яким після модернізації 2021 року надали нові можливості, а саме збільшили дальність із 260 до 500 км.

Не виключено, що ворог може спробувати застосувати “Бал” для ракетного удару по Києву. Дальність ураження ракетою Х-35 – 120 км, а ракетою Х-35У – 260 км. Відстань від краю Брянської області до Києва становить 280 кілометрів, тож загроза цілком можлива.

Такі ракети ще не збивали
В Повітряних силах ЗСУ кажуть, що їм невідомо про таку загрозу, а щодо ракет Х-35 додають, що такі ракети важко збити.

“Такі ракети ми ще не збивали, немає поки таких засобів. Щодо комплексу “Бал”, то росіяни вже обстрілювали з нього Миколаївську область із Криму. А щодо його переміщення до Брянської області, то необхідно перевіряти інформацію, можливо, це черговий фейк”, – розповів сайту ТСН.ua Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ.

Відомо, що до Києва діставали і ракети С-400, які були запущені з білоруського аеродрому “Зябровка”, що розташований під Гомелем, за 20 кілометрів від кордону з Україною.

Також ворог може застосовувати надзвукові протикорабельні ракети “Онікс” із протиракетного комплексу “Бастіон”. Раніше з Криму ворог обстрілював цим типом ракет Одесу.

Потрібно знищувати до пуску
Ігор Романенко, військовий експерт, генерал-лейтенант у відставці, заступник начальника Генерального штабу (2006-2010 рр.) каже, що протикорабельний комплекс “Бал” – це зброя, яка може відповідним чином застосовуватися, тому нам потрібно бути готовими до її застосування.

“Так, ракети такого класу дуже важко збивати. Тому потрібно просто знищувати ці пускові установки, розвідувати, де саме вони будуть розташовані, і завдавати по цьому місцю ударів ракетними комплексами або літаками. Ви ж чули, що по Курську невідомі літаки завдавали ударів? Тобто це реально – війна є війна. Це вже останній етап, коли ми збиваємо ракети, які запущені будь-де і будь-як. Найбільш раціональний підхід полягає в тому, що потрібно підбивати літаки, як це було на аеродромі в Енгельсі, та знищувати пускові наземні установки на місцях до пуску ракет. Потрібно цим займатися. А якщо не вдається, то удосконалювати свою систему протиракетної оборони. У нас є Patriot PAC-3 і SAMP/T, які можуть їх знищувати. З військової точки зору алгоритми та підходи зрозумілі – потрібно нарощувати свої спроможності з цього питання”, – пояснює нам Ігор Романенко.

Важко збити, бо летять на наднизькій висоті
Щодо загрози удару по Києву ракетами Х-35, то військовий експерт Олег Жданов каже, що їхня дальність польоту у 500 кілометрів очевидно завищена.

“Цілком гарантована дальність польоту ракети Х-35 – 260 кілометрів. Якщо ворог стягує до Брянської області протикорабельні ракетні комплекси “Бал”, то це може свідчити, що у росіян, найімовірніше, вже не вистачає ракет. Вони відчувають дефіцит, тому вирішили застосувати протикарабельний комплекс. Річ у тому, що ракета Х-35 не дуже точна. Вона працює переважно по контрастних цілях і може мати дуже велике відхилення – більше 100 метрів. Цю дозвукову крилату ракету справді важко збити, вона йде на дуже малих висотах, може летіти на висоті 5-10 метрів, повторюючи рельєф місцевості. На таких висотах її вкрай важко побачити, практично неможливо. Тому вона дійсно становить загрозу. Якщо її хтось помітить, то часу на відповідну реакцію у мобільної групи чи комплексу ППО буде дуже замало”, – розповідає нам Олег Жданов.

Яка ціль атак по Києву?
Олег Жданов додає, що до Києва ця ракета може дістати. Особливо небезпечно, якщо цей комплекс перевезуть до Курської області. Там по прямій до Києва – менше 250 кілометрів.

“Річ у тому, що це мобільні комплекси. Вони можуть пересуватися будь-де. Запас палива у них 800 кілометрів без дозаправлення. У одної батареї комплексу “Бал” – чотири пускові по 8 ракет, в сумі 32 ракети. Пуск займає три секунди. Росіяни можуть завдавати групового масованого удару, випускаючи 20-30 ракет. Так, це тероризм. “Все для перемоги”, пам’ятаєте гасло Другої світової? Росіяни живуть і зараз цим гаслом. Якщо Путіну буде це вкрай необхідно, то це буде відбуватися. Він же не рахується ні з втратами, ні з жертвами. Зараз окупанти надають більшу перевагу ураженню саме цивільної інфраструктури та житлових масивів. Чому? За логікою Путіна та його оточення, чим більше страждає цивільне населення, тим скоріше буде перемога”, – додає Олег Жданов.

Джерело.