facebook

Деяких пенсіонерів звільнили від сплати комунальних послуг


У більшості українських пенсіонерів розмір щомісячної виплати настільки малий, що ледве вистачає на оплату комунальних послуг. Але деякі категорії звільнили від сплати комуналки, повідомляє На пенсії.

У Пенсійному фонді України нагадали, кому з українців надається 100% на оплату комунальних послуг. Також опубліковано перелік, про які послуги йдеться:

Житло – квартплата, плата за утримання будинків та споруд та прибудинкових територій, управління багатоквартирним будинком;
Комунальні послуги – централізоване постачання холодної води, централізоване постачання гарячої води, водовідведення, тепло- та електропостачання, природний газ, у тому числі транспортування, розподіл та постачання, централізоване опалення, вивезення побутових відходів;
Купівля палива та зрідженого газу.
Повідомляється, що знижку на оплату вищезазначених послуг можуть отримати громадяни, які пропрацювали за низкою професій, а саме:

Педагоги;
Медики та фармацевти;
Фахівці із захисту рослин;
Бібліотекарі.
Ще важливе уточнення, що такі фахівці мали пропрацювати у сільській місцевості або ж у селищах міського типу.

Крім цих категорій, пільги передбачені особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (стаття 11 Закону України від 22.10.1993 № 3551-XII “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”).

Також на пільги мають право члени сімей померлої особи, яка має особливі заслуги перед Батьківщиною (батьки чоловіка).

Ще для отримання 100% пільги потрібно, щоб у таких пенсіонерів середньомісячний дохід за 6 місяців не перевищував величини доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу 2023 року, а саме 3760 грн.

Але навіть якщо пенсіонерові й не належить така знижка, він може звернутися до органів ПФУ за субсидією.

Джерело.