facebook

Частина пенсіонерів може не платити за комуналку: хто має право

В Україні частина пенсіонерів може не платити за комуналку. Всю вартість комунальних послуг їм компенсують із бюджету.

Як пише у роз’ясненні видання “На пенсії”, йдеться про пенсіонерів, які працювали педагогічними, медичними, фармацевтичними співробітниками, працювали у бібліотеках, співробітниками із захисту рослин у сільській місцевості. При цьому є важливі умови: щомісячний дохід такого пенсіонера не повинен перевищувати 3760 грн.

“Тобто якщо ваша пенсія перевищила 3760 гривень, то отримувати пільги на оплату комуналки ви не будете. Але можна звернутися до Пенсійного фонду за призначенням житлової субсидії. На які послуги надається пільга? Пільга призначається на 12 місяців із місяця, коли таке право виникає, та поширюється на оплату: житла (квартирна плата, плата за послуги з утримання будинків та споруд і прибудинкових територій), управління багатоквартирним будинком; розподіл та постачання), централізоване опалення, вивіз побутових відходів); палива та зрідженого газу”, – йдеться у публікації видання.

Середня пенсія в Україні, за останніми даними, становить 5238 грн. Середній розмір пенсії за віком (без урахування пенсіонерів, які вийшли на заслужений відпочинок за спеціальними законами) становить 5144 грн.

Зазначимо, у червні пенсії підвищили тим українцям, котрі продовжили працювати на заслуженому відпочинку. За законом, раз на два роки вони мають право на перерахунок з урахуванням нового показника стажу.

Джерело.