facebook

Що чекає на українців, які виїхали за кордон


Нардепи придумали, як карати чоловіків, які залишили Україну під час війни
Представники парламенту України готують законопроєкт, спрямований на покарання чоловіків призовного віку, які незаконно залишили Україну в період запровадження воєнного стану та повернулися на батьківщину. Про це пише “Апостроф”.

За словами адвоката Віталія Телющенка, позиція міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка з одного боку може здаватися справедливою, але з іншого – викликає певні питання. Зокрема пропозиції про покарання на постфактумній основі викликає неоднозначні емоції.

Згідно зі статтею 58 Конституції України, ніхто не може бути судимий за дії, які на момент їх вчинення не були визнані законодавством як правопорушення.

“Закон зворотної сили не має. І якщо законопроєкт про покарання чоловіків призовного віку, які незаконно виїхали з України під час дії воєнного стану, навіть і приймуть, то застосувати його до громадян заднім числом, що повернулися, буде неможливо. Інакше це буде порушенням Конституції”, – каже правозахисника.

Заступник міністра стверджує, що в Україні зараз немає такого закону, який передбачає покарання для тих, хто незаконно перетнув державний кордон і потім повернувся до України. Але адвокати запевнили, що це негаразд.

“Є, наприклад, громадяни України, які жили на тимчасово окупованих територіях, виїхали звідти до Росії, і вже звідти перебралися до західних країн. Звичайно, у них у паспорті немає позначки про перетин державного кордону України. І якщо такий чоловік повертатиметься на батьківщину”, він автоматично потрапить під визначення того, хто “незаконно виїхав”. Але чи справедливо це?”, – підкреслив Телющенко.

Водночас юрист зазначив, що запропонованою ініціативою покарання не понесуть ті громадяни, які насправді порушили терміни перебування за кордоном під час воєнного стану в Україні.

“Наприклад, виїхала за кордон людина від міністерства культури на якийсь захід, а потім там і залишився. Або волонтер: потрапив до системи “Шлях”, отримав дозвіл на виїзд, з’їздив на захід кілька разів із гуманітарним вантажем, а потім залишився. Таких дуже багато, але, за логікою Ігоря Клименка, вони начебто нічого не порушували.До громадян, які незаконно виїхали з України, по-справжньому можна віднести тих, хто по полях, по лісах, з провідником перетнув кордон.Наприклад, з Молдовою. таких було багато”, – наголошує адвокат Борис Захаров.

Перетин державного кордону може стати суворо регульованою сферою, що може заподіяти багатьом чоловікам, які бажають повернутися на батьківщину після воєнних дій, неприємності та залишити їх за кордоном внаслідок побоювання переслідувань.

“Ця тема потребує ретельного опрацювання, щоб ми не зробили гірше. Усі, хто хотів – вже виїхали. А ті, хто повертатиметься – під новий закон не потраплять. Але сама його наявність може відштовхнути від думки повернутися багатьох тих, хто хоче повернутися “, – вважає секретар парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

Він висловив думку, що питання посилення покарання за незаконний виїзд за кордон під час дії воєнного стану обговорювалося у Верховній раді у квітні 2023 року, проте було закрите як непотрібне та безперспективне. Міністр внутрішніх справ торкнувся цієї теми знову, що викликало подив у Бориса Захарова.

Він наголосив на необхідності застосування вкрай обережного та ретельного підходу до адміністративного покарання у формі штрафу для тих, хто незаконно перетнув кордон, щоб наші чоловіки повернулися на батьківщину. Це є дуже важливим для нашої країни.

Джерело.