facebook

Крім обов’язкового медогляду, українцям доведеться готуватися ще до цієї процедури

Сервісний центр МВС, скріншот: YouTube
вчора, 10:20
Наші читачі, які є водіями, особливо ті, хто їздить авто вже досить багато, є дуже важливі новини. Так, з січня 2024 року в Євросоюзі набуде чинності новий закон, який зобов’язує водіїв віком від 65 років проходити обов’язкове психологічне обстеження.
Якщо водій вирішить проігнорувати цю вимогу, тоді правоохоронці заборонять йому керувати транспортним засобом.

Експерти вивчили мотивацію цього нововведення та пояснили суть можливих змін для водіїв, повідомляє “Автотема”.

У чому причина таких нововведень
Впровадження цього закону є важливою складовою проекту Vision Zero, який має на меті значно зменшити кількість ДТП та смертельних випадків на європейських дорогах.

Піддаючи водіїв віком 65 років і старше психологічним тестам під час процесу продовження посвідчення водія, стає можливим виявити будь-які проблеми, пов’язані з концентрацією уваги, і точно оцінити психологічний стан літніх водіїв.

У разі негативної оцінки особам загрожує заборона на керування транспортними засобами. Важливо відзначити, що українські водії, які проживають у Європейському Союзі та мають статус тимчасового захисту, також можуть бути порушені цим новим регулюванням.

Інші потенційні нововведення
Європейська Комісія активно розглядає додаткові зміни для водіїв у всьому ЄС. Однією з цих пропозицій є запровадження курсів підвищення кваліфікації, спеціально розроблених для водіїв віком від 70 років і старше.

Ці курси будуть служити засобом оновлення та зміцнення основних навичок водіння, гарантуючи, що літні водії залишатимуться добре екіпірованими на дорозі.

Крім того, існує можливість видачі посвідчень водія особам похилого віку на 5 років, а не на традиційний 10-річний термін. Цей короткий період оновлення дозволить частіше оцінювати здібності водія та гарантувати, що будь-які потенційні зміни у стані здоров’я чи когнітивних здібностях будуть вчасно виявлені.

Окрім того, Європейська комісія розглядає можливість запровадження щорічних медичних оглядів для осіб віком від 75 років та старших. Оцінюючи загальний стан їхнього фізичного здоров’я та когнітивні здібності, органи влади зможуть отримати повне уявлення про їхню придатність до керування автомобілем.

Для водіїв віком від 65 до 75 років може знадобитися проходження медичного огляду раз на два роки для збереження прав на керування транспортними засобами.

Джерело.