facebook

Чи буде в Україні долар по 40 – прогнози експертів

На думку експертів, теоретично існують певні причини, які можуть підштовхнути долар до зростання.

Українська гривня останні місяці досить зміцніла відносно долара. Зараз вартість одного долара не перевищує 37,8 гривні. Влітку 2023 року ситуація навряд чи зміниться. Однак є причини, які теоретично можуть підштовхнути долар до зростання.

Чи буде в Україні долар по 40 – прогнози експертів
Як розповів економічний експерт Борис Кушнірук “24 каналу”, готівковий долар може подорожчати до 40 грн, якщо Нацбанк таки скасує фіксований офіційний курс згідно з домовленостями з Міжнародним валютним фондом (МВФ). Аналітик вважає, що час для такого рішення ще не настав.

“Коли вони кажуть, що потрібне вільне ціноутворення на долар, це потрібно здійснювати в нормальних умовах. Зараз же в Україні експорт удвічі менший за імпорт, а всю різницю закриває НБУ. Тобто ринку немає”, – зазначив Кушнірук.

Водночас голова ради Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова вважає, що стресом для валютного ринку може стати повернення акцизів на пальне з 1 липня. Вона передбачає, що таке рішення підвищить імпорт пального за “старими” цінами, що спровокує попит на валюту.

Втім, із цим припущенням не погоджується Кушнірук. Він вважає, що ефект може бути зворотним – у бік зміцнення гривні.

“Все пальне ми імпортуємо. Якщо воно внаслідок оподаткування зросте в ціні, попит на нього може скоротитися. Відповідно, попит на валюту, необхідну для придбання нафтопродукту, також скоротиться”, – зазначає експерт.

Загалом курс долара на початку літа залежатиме від рішень Нацбанку, каже Кушнірук. Якщо регулятор піде на планову девальвацію, це може призвести і до зростання готівкового курсу долара. Однак якщо таких рішень не буде, у червні ситуація з курсом буде такою самою, як і зараз.

Джерело.