facebook

Адвокат розповів яким є граничний вік для призову у військо під час воєнного стану


За словами адвоката, різниця суттєва, у воєнний час граничний вік для мобілізації значно відрізняється від граничного віку військовозобов’язаного у мирний час.

Якщо у мирний час в 45 років людина вже стала не військовозобов’язаною, то у воєнний час граничний вік зсувається до 60 років, а для офіцерів до 65 років. Про це розповів адвокат Роман Сімутін у своєму youtube-каналі.

Сімутін зазначив, що українці розділися на два табори. Одні стверджують, що граничний вік – до 45 років, інші – до 60. Розділенню посприяло і безліч суперечливої інформації.

Розбираємося коротко і по суті. Граничний вік під час мобілізації – 60 років, а для вищих офіцерів – 65. Відповідно до ч. 1 п. 7 ст. 22 ЗУ “Про військовий обов’язок та військову службу” під час ОСОБЛИВОГО періоду, граничний вік перебування на військовій службі, від рядового до старшого офіцера – 60 років, вищого офіцера – 65 років.
— розповідає адвокат.

Адвокат наголосив, що в Україні зараз якраз особливий період, під час якого оголошена мобілізація та воєнний стан.

Трактування пунктів 1-6 ч. 1 статті 22 вказаного закону, де зазначено про граничний вік перебування на військовій службі до 45 років стосується виключно проходження служби у МИРНИЙ час. Немає значення чи проходили ви службу та досягли граничного віку, бо ми всі підпадаємо під дію пункту 7, який обумовлений особливим періодом.

Адвокат також прокоментував цікаві моменти. Він зазначив, що у 2020 році відбулися зміни до закону. Доданий пункт 7, внесений у грудні 2020 року. І тут постає питання щодо тих військовозобов’язаних, які були виключені з обліку за досягненням граничного віку до грудня 2020 року, але були мобілізовані у 2022 році.

Якщо до людини був застосований закон, який діяв на той період, то дія нового закону на неї не може поширюватися. А значить – виключених з обліку до грудня 2020 року не мали права мобілізувати.

Джерело.