facebook

Українці виходять на пенсію у 60 років, але за бажання громадяни можуть продовжити працювати


Права та обов’язки цих працівників регулюються нарівні з усіма іншими відповідно до чинного законодавства. Про це повідомляє прес-служба Управління інспекційної діяльності у Сумській області Державної служби з питань праці.

“Якщо між роботодавцем та працівником укладено трудовий договір на невизначений термін, то у разі зміни організації виробництва та праці такий договір може бути розірваний. До цих змін входять також скорочення чисельності чи штату працівників”, – повідомили у відомстві.

Однак, при скороченні штату роботодавець має враховувати право працівників на залишення на роботі, передбачене законодавством. Здебільшого це право надається працівникам із вищою кваліфікацією та продуктивністю праці.

Якщо в кількох працівників кваліфікація та продуктивність однакові, тоді перевага надається тому, у кого до настання пенсійного віку залишилося менше трьох років. Пенсійний вік є моментом, коли людина має право отримання пенсійних виплат.

“Таким чином особи передпенсійного віку включені до категорії тих, кому надано переважне право залишатися на роботі при скороченні чисельності або штату працівників за однакової продуктивності праці”, – наголосили в Держпраці.

Нагадаємо, цього року провели перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів, у яких накопичилася достатня кількість стажу для перегляду виплат. Для отримання доплати необхідно мати не менше ніж 35 років стажу та отримувати пенсію у розмірі не менше ніж 7 000 гривень.

Пенсіонери, які відповідають цим вимогам, зможуть отримати додаткову виплату у розмірі 1 200 гривень до своєї поточної пенсії. Розміри доплат відрізнятимуться та залежатимуть від суми заробітної плати.

Також перерахунок пенсії буде здійснено для працюючих пенсіонерів, які на 1 березня набрали 24 місяці стажу та отримали право на перерахунок та пенсіонерів, у яких минуло 2 роки з моменту призначення пенсії або попереднього перерахунку. Тобто якщо пенсіонер продовжує працювати і отримав перерахунок у попередньому році, то в поточному році він не підлягатиме новому перерахунку пенсії.

Джерело.