facebook

Адвокат прокоментував зміни до закону про мобілізацію

У зв’язку з повномасштабним російським вторгненням в Україну було оголошено загальну мобілізацію, яка триватиме доти, доки не буде скасовано воєнного стану. У цей час військовозобов’язаним роздають повістки. Адвокат Тарас Никифорчук поділився, які важливі зміни було внесено до закону про мобілізацію нещодавно, пише УНІАН.

Зокрема, в країні не вщухають обговорення щодо зниження граничного віку призовників з 27 років до 25. Йдеться про законопроєкт №9281.

За словами адвоката, якщо набудуть чинності такі зміни, тоді в країні з’явиться велика група молодих людей, яких можна буде призвати до лав ЗСУ.

Никифорчук поділився, що таке рішення означає, що українська влада вважає, що, на жаль, війна в Україні ще триватиме довго. Поки що воєнний стан та загальну мобілізацію продовжили до 18 серпня 2023 року.

Адвокат також нагадав, що у травні чоловіків віком від 18 до 27 років не можуть примусово мобілізувати, якщо вони ще не проходили термінової служби. Він додав, що жінок – якщо вони не проходили службу за контрактом. Але вони можуть добровільно підписати контракт із підрозділами Сил оборони України.

У Міноборони України пояснили, чому почали опрацьовувати внесення змін до закону про мобілізацію щодо зниження граничного віку перебування призовників на військовому обліку з 27 до 25 років.

У пресслужбі відомства заявили, що таке звернення надійшло від ЗСУ, а вони вирішили внести зміни у зв’язку з тим, що під час дії правового режиму відсутня потреба громадян на військовому обліку призовників до 27 років.

Їм потрібно щороку приходити до ТЦК та СП для проходження медичних оглядів, що приносить додаткові витрати, навантаження на медпрацівників та збільшення черг для проходження ВЛК.

Джерело.