facebook

“В Україні почав діяти новий закон, тисячі банківських карток буде заблоковано”: чого чекати українцям?

Усі українські банки будуть змушені повернути арешти рахунків, накладені виконавчою службою через заборгованість. Це пов’язано із набуттям чинності закону про організацію примусового виконання судових рішень у період дії воєнного стану.

Як інформує “biz.today.ua”, співзасновник monobank Олег Гороховський повідомив, що заблокують понад 400 тисяч карток клієнтів. За законом вводиться грошовий ліміт, яким має право користуватися боржник. Раніше арешти було скасовано через початок повномасштабної війни. Кабмін забороняв у період війни заарештовувати рахунки боржників на суму, меншу за 100 тисяч гривень.

“Оскільки закон набув чинності, ми повинні повернути арешти, які знімали на час дії воєнного стану. Це торкнеться приблизно 436 тисяч наших клієнтів. Дуже шкода, але ми нічого не можемо з цим зробити. Усі банки його виконуватимуть”, – зазначив топ-менеджер мобільного банку

Також зазначено, що новий закон дозволяє клієнтам із арештами використовувати суму у розмірі двох мінімальних зарплат (13 400 грн). Проте є умови: вони мають звернутися до виконавця, а той – надіслати до банку постанову про зняття арешту на вказану суму з одного із рахунків клієнта.

Щодо юридичних осіб, ліміт більше – п’ять мінімальних заробітних плат або 33 500 грн. Їх можна використовувати тільки для виплати заробітної плати персоналу, сплати зборів та податків.

Джерело.