facebook

На потреби ЗСУ віддали понад півмільйона доларів, знайдених у багажнику митника

Гроші, вилучені у рамках кримінального провадження у колишнього начальника відділу митного поста «Ягодин» Михайла Бурдейного, перерахували на потреби Збройних сил України. Йдеться про 684 тисячі доларів США.

Про це повідомили у Національному антикорупційному бюро України. У червні 2021-го року на дорозі Київ-Чоп у Рівненській області зупинили автомобіль Audi Q7, за кермом якого знаходився колишній начальник відділу митного оформлення №2 митного поста Ягодин Михайло Бурдейний.

Під час обшуку у багажнику авто правоохоронці нібито виявили понад 700 тисяч доларів. Щоправда, згодом стало відомо, що суд наклав арешт не на всю суму, а лише на 690,3 тисячі доларів. 10 тисяч доларів власники встигли забрати ще до вилучення суми. 5900 доларів із накладених арештом банк забракував як підроблені, а 100 доларів вилучили на дослідження у Нацбанку.

Згодом стало відомо, що ці кошти, ймовірно, належать родині Хусейна Дукаєва, родом з Вінниці. Наразі він депутат Кам’янець-Подільської районної ради від Радикальної партії Олега Ляшка. Саме його представники намагалися повернути гроші через суд.

“З вимогою про повернення вилучених коштів звернулася третя особа, вказавши належність вилучених коштів їй, а також обставини передачі коштів працівникові митниці напередодні. З метою перевірки версії походження грошей під час досудового розслідування зазначеного кримінального провадження проведено комплекс слідчих (розшукових) дій, який, зокрема, включав понад 17 обшуків за місцями проживання та перебування фігурантів кримінального провадження, а також понад 70 слідчих дій»,– повідомили у НАБУ.

В результаті 22 листопада 2022 року детектив НАБУ закрив кримінальне провадження, але в постанові припустився помилки– не вирішив питання речових доказів. Тому, 5 грудня 2022 року прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури наново відновив і закрив кримінальне провадження щодо Бурдейного. При цьому він за клопотанням законного власника прийняв рішення переховати 684 тисячі доларів, які перебували під арештом у банку, на потреби Збройних сил України.

“За власником вилучені кошти зараховані на потреби Збройних Сил України у грудні 2022 року у повному обсязі. Рішення про закриття кримінального провадження та зарахування вилучених коштів на потреби Збройних Сил України прийнято на підставі об’єктивних доказів, зібраних у встановленому законом порядку, а також з урахуванням необхідності термінової закупівлі озброєння для надання відсічі агресору під час воєнного стану”,– повідомили у Національному. антикорупційне бюро України

 

Джерело.