facebook

На 37-му річницю чорнобильської катастрофи зона відчуження несе нову загрозу

Чорнобильська атомна електростанція, місце найбільшої техногенної катастрофи у світі

Найбільша техногенна катастрофа, найпопулярніша точка України серед іноземних туристів, місце масових пожеж та яскравий приклад ядерного тероризму Росії – усе це про Чорнобиль та зону відчуження. За роки після аварії зоні відчуження випало немало випробувань – 13 місяців тому Чорнобиль вдалося звільнити від окупантів, йдеться в ТСН.

Місто Припять – побудоване спеціально для працівників чорнобильської атомної електростанції та їхніх родин – 47 з половиною тисяч людей, які в один день втратили свої домівки. До того у світі не було таких аварій. У результаті невдалого експерименту двічі вибухає, а потім горить четвертий енергоблок атомної електростанції. У повітря летять радіоактивні речовини – ізотопи урану, плутонію, йоду, цезію, стронцію – хмарою все це розноситься по світу. Масштаби аварії радянське керівництво намагаєтсья замовчати, але радіоактивний фон у світі змінюється настільки різко, що приховати трагедію не вдається.

З наслідками чорнобильської аварії боролися понад півмільйона людей – пожежні, солдати, лікарі, шахтарі, водії, вчені. Ліквідатори отримували колосальні дози опромінення, відомо про 134 випадки гострої променевої хвороби.

Це було схоже на війну – масова евакуація, військова техніка, армія. Навколо Чорнобиля створюють зону відчуження. Реактор горів до 10 травня, захисний саркофаг будують до грудня 1986 року, знадобилося 206 днів. У 2012 році над епіцентром катастрофи почали будувати новий саркофаг-укриття – термін його придатності до 2120 року.

7 років тому чорнобильську зону оголошують біосферним заповідником. Сотні тисяч туристів щороку приїжджають сюди з усього світу. Чорнобиль та Припять вже не просто місця глобальної аварії, це місця легенд, фотосесій, мистецьких акцій, сталкерства, в зону постійно намагалися проникнути незаконно.

У 2020 році Чорнобиль знову стає місцем великої катастрофи через масштабні лісові пожежі, зона відчуження горить 10 діб, а вогонь зупиняють лише за пару кілометрів від атомної електростанції. Вигорають цілі села. Зупиняє пожежі довгоочікуваний дощ

За три тижні до повномасштабного вторгнення у Прип’яті відбулися військові навчання.

24 лютого 2022 – російські окупанти заходять через територію Білорусі та захоплюють атомну станцію та навколишні села. Беруть в заручники працівників зони відчуження. 166 нацгвардійців потрапили в полон – досі вдалося повернути лише три десятки бійців. Окупація тривала майже півтора місяці.

Зона, яку раніше так ретельно розчищали для туристів, стала тепер забрудненою наслідками окупації. Сліди окупації досі можна зустріти на держпідприємстві екоцентр, який російські військові тоді перетворили на комендатуру. Підприємство, яке слідкує за станом повітря, води та ґрунтів у Чорнобилі окупанти назвали- секретною біолабораторією. “О дивіться запис в радіохімічному журналі, записи стронцію, вони цим займаються… Ми понад 30 років стронцій вимірюємо і що?”,- каже директор підприємства Сергій Кірєєв.

Тут добре видно, як загарбники крали. А ще видно, що були не дуже розумними, вони навіть не до кінця розуміли, де саме перебувають і що роблять – тому тоді накопали окопів в найбруднішому місці – в Рудому лісі.

Зараз до окопу не підійти, їх залило водою. “Танки не пройдуть, позаливало болота, дорогу тільки перекрити”, – констатує Григорій з гідрометереологічного інституту, який бере проби і радіє, що природа на нашому боці.

Найменше постраждало місто-привид Припять, але через окупантів стало ще більш покинутим. “Через війну в нас повністю зупинилися відвідування з пізнавальною метою, в нас немає екскурсій, зарослість, захаращення, падають дерева, за цим стежили, а зараз зовсім вже спустошено”, – каже провідна інженерка відділу супроводу Юлія Бездіжа.

Чорнобильська зона пережила те, що не пережило жодне інше місце в світі, але вистояло, витримало і показує приклад – навіть найстрашніші катастрофи потім все одно стають історією і життя перемагає.

Джерело.