facebook

Ніби хімічні опіки всередині: тіктокерка рік курила електронні сигарети і тепер має смертельну хворобу легень

У дівчини діагностували хронічне захворювання легень лише через рік вживання вейпу.

35-річна Люсі Турчин з Каліфорнії (США), яка має ім’я користувача ilovelucypt і 25 000 підписників, захворіла на пневмонію після того, як вживала електронні сигарети з нікотином та канабісом.

Про це пише DailyMail.

Захворювання, яке викликає серйозне запалення в легеневій тканині, призвело до того, що вона “задихалася протягом дев’яти місяців”, і тепер їй доводиться постійно носити маску-респіратор у громадських місцях, щоб уникнути вдихання подразників і хімікатів.

За оцінками Турчин, вона витратила понад 30 000 доларів на своє здоров’я з моменту встановлення діагнозу. “Це був суцільний кошмар. Це карколомний діагноз”, – сказала вона.

Подолавши 12-річну героїнову залежність, Турчин почала вживати більшість електронних сигарет, що містять нікотин, які більші та об’ємніші за звичайні ручки для вейпу.

“Я думала, що це безпечніше [ніж палити сигарети]. Я думала, що роблю щось більш здорове”, — прокоментувала Турчин.

Протягом чотирьох місяців вона почала відчувати “повітряний голод”, сильне бажання дихати або відчуття задухи.

Після цього з’явився сильний біль і дискомфорт у горлі. “У моїх легенях було таке відчуття, ніби в них хімічні опіки”, — сказала вона.

Турчин кинула вейпінг, і протягом шести місяців її симптоми зникли.

Однак вона повернулася до цієї звички через сім місяців після того, як кинула, і симптоми були гіршими, ніж будь-коли.

“Я провела наступні дев’ять місяців, задихаючись”, — сказала вона.

Хоча багато американців вважають вейпи безпечними, дослідження показують, що електронні сигарети так само небезпечні, як і традиційний тютюн.

Нещодавні дослідження показали, що вони створюють для користувачів такий самий ризик проблем із серцем і не допомагають людям кинути сигарети.

В останні роки популярність вейпінгу в США зросла. Приблизно 8,1 мільйона американців зараз пихають на пристрої щотижня, включаючи понад три мільйони дітей середнього та старшого шкільного віку.

Зрештою у Турчин діагностували пневмоніт за допомогою комп’ютерної томографії з високою роздільною здатністю.

Протягом наступного року лікарі відстежуватимуть розвиток Люсі, щоб з’ясувати, чи не перейшов її пневмоніт у гіперчутливий пневмоніт, хронічну форму захворювання, яке прогресує та може спричинити тривале пошкодження легенів.

Пневмоніт — різновид запалення легеневої тканини. Це може бути викликано певними подразниками, включаючи хімічні речовини, алергени, бактерії, ліки, цвіль і лікування раку, наприклад радіацію.

За даними клініки Клівленда, бактерії, що викликають пневмоніт, зазвичай з’являються у зволожених, гарячих ваннах, системах опалення та кондиціонерів.

У той час як гострі напади тривають лише чотири-шість годин після короткого періоду інтенсивного впливу, за даними Американської легеневої асоціації, хронічний гіперчутливий пневмоніт розвивається після постійного впливу невеликих кількостей певного подразника.

Це може статися через тривале вживання сигарет, через велику кількість шкідливих подразників і ароматизаторів в електронних сигаретах.

У важких випадках пневмоніту лікування включає використання кортикостероїдів для пригнічення імунної системи та зменшення запалення, а також кисневу терапію.

За оцінками Американського торакального товариства, пневмонія, один із найпоширеніших проявів пневмоніту, щороку вбиває близько 50 000 американців.

Пневмоніт супроводжується безліччю виснажливих симптомів, включаючи задишку, біль у грудях, кашель, поверхневе дихання та втому.

Турчин користується інвалідним візком у громадських місцях, щоб пересуватися на великі відстані, а також користується маскою, щоб уникнути подразників.

“Я повинна бути дуже обережною щодо впливу хімікатів. Я не можу використовувати відбілювач у своєму домі. Мені потрібно бути обережною з сигаретним димом”, — розповіла Турчин.

Небезпека вейпінгу криється в хімічних речовинах.

“Важливо визнати, що часто вейпінг не набагато безпечніший, ніж куріння сигарет. Це потенційно може бути небезпечним для легень, тому що ви вдихаєте токсичні хімікати, які можуть бути руйнівними для легень”, — сказав Евер Аліас, доктор медичних наук.

Вейп покриває легені різноманітними потенційно шкідливими добавками. Багато сумішей електронних рідин включають суміш ароматизаторів, ароматичних добавок, нікотинутощо. Потім ці інгредієнти розчиняються в олії.

У 2019 році CDC розпочав розслідування стрімкого зростання кількості госпіталізацій у зв’язку з використанням електронних сигарет. У лютому 2020 року CDC зафіксував понад 2800 госпіталізацій і 68 смертей.

Агентство визначило ацетат вітаміну Е як одну з основних причин захворювань у пацієнтів, які вживали сигарети.

Вітамін Е — це масляниста хімічна речовина, яка додається до рідин для вейпінгу, щоб розбавити або згустити їх.

Електронні сигарети також виробляють формальдегід, який широко використовується в будівельних матеріалах.

Дослідження, проведене в Університеті Північної Кароліни, показало, що два основні інгредієнти електронних сигарет, пропіленгліколь і рослинний гліцерин, є токсичними для клітин.

Хоча її стан невиліковний, Турчин сказала, що зараз вона присвячує себе поширенню обізнаності про шкоду вейпінгу. “Я переживу це, тому що у мене є важлива робота”, — сказала вона.

Джерело.