facebook

“В Україні закрилися сотні обмінників”: що відбувається та чого очікувати на ринку обміну валют

В Україні скоротилася кількість обмінників, після того, як Національний Банк посилив низку правил щодо їх роботи. Після того, як обмінникам змінили умови оподаткування, їх надходження до держбюджету різко зросли.

Як інформує “biz.today.ua”, голова комітету ВР з питань бюджету, податкової та митної політики Данило Гетьманцев розповів, як зараз працюють обмінники в Україні, та скільки вони платять за своє існування в умовах війни.

Експерти вважають, що незважаючи на “чистки”, попит на пункти обміну зростатиме, а водночас і надходження до держбюджету.

Минулого року через невідповідність ліцензійним умовам роботи, встановленим НБУ, закрилися сотні обмінників. При цьому, за словами Гетьманцева, відкривалися і нові пункти обміну, а отже, загалом кількість обмінників в Україні скоротилася не більше ніж на 5%.

На початок 2022 року в Україні налічувалося 4013 пунктів обміну, а на початок 2023 року їхня кількість складає 3 782 штук. За два місяці з початку року їхня кількість зросла на 42 одиниці.

Скільки заробляють обмінники в Україні

До війни пункти з обміну валюти в Україні контролювали, за оцінками експертів, оборот приблизно 14 млрд доларів і мали, за експертними оцінками, щонайменше 1% доходу від суми угод, коли маржа між курсом купівлі та продажу не перевищувала 20 копійок на доларі та 30 копійок на євро.

У період війни заробіток обмінників від операцій почав зростати, в тому числі і через курсові коливання.

За розрахунками НБУ та експертів один пункт обміну міг заробляти до 80 тисяч гривень на місяць, а середній дохід становив 20 тис. грн.

В Україні закрилися сотні обмінників: скільки вони заробляють, і як змінилися правила роботи

Скільки податків сплачують обмінники

За 2021 рік пункти обміну валют в Україні сплатили до бюджету 7 млн грн податку на прибуток, за перше півріччя 2022 — 3,9 млн. грн. Усе це було до збільшення податків.

Після того, як з 1 січня 2023 року набули чинності нові умови оподаткування обмінників, тепер кожен із них зобов’язаний сплачувати фіксовану суму авансового внеску з податку на прибуток. І вже у січні 2023 року 3,74 тис. обмінників сплатили до бюджету 21,1 млн. грн. авансових платежів. За один місяць вийшло втричі більше, ніж за весь 2021 рік. І це при тому, що обмінників поменшало.

Джерело.