facebook

Чи стає Росія “васалом” Китаю: експерт пояснив, чим це загрожує Україні

Важливо, щоб Китай не допомагав РФ у війні проти України, вважає дослідник.

В українському інформаційному просторі циркулюють наративи про те, що під час візиту Сі Цзіньпіна до Москви всі говорили чи писали про те, що Путін у повній васальній залежності від Китаю, проте це не зовсім так.

Про це в інтерв’ю ТСН.ua сказав дослідник тайванського Інституту з досліджень національної оборони та безпеки Юрій Пойта.

“Це дуже поширений наратив в українському середовищі. Трохи це простежується і в Західному середовищі. Але я набагато менше бачу це в, наприклад, азійському середовищі та політичному дискурсі. З моєї точки зору, можливо, і нема різниці, в яких вони відносинах — васальних чи рівноправних. Тому що незважаючи на те, що васал він чи рівноправний партнер, це не знімає небезпеки, які РФ надає стосовно України, і не знімає тієї допомоги, яку КНР все більше і більше надає РФ. В нас чомусь, здається, ніхто не говорить про те, що Японія і Тайвань є васалами США або Україна є васалом ЄС і США, тому що вона колосальним чином залежить економічно і безпеково від наших західних партнерів. Тому незважаючи на те, якого рівня у них відносини, те, що Китай надає допомогу РФ, у тому числі у війні проти України, поки що економічно, фінансово, інформаційно і частково військово-технічно на міжнародному рівні, це залишається фактом”, – наголосив Юрій Пойта.

Джерело.