facebook

В Україні змінять умови стягнення боргів за судовими рішеннями під час війни

У законопроєкті є положення, що працюють як на інтереси боржників, так і проти них.

Верховна Рада може найближчим часом ухвалити закон щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану. Відповідний законопроєкт 8064 Комітет Верховної Ради з питань правової політики 13 березня рекомендував парламенту прийняти в другому читанні і в цілому, пише “Судово-юридична газета”.

Наразі порівняльна таблиця до другого читання ще відсутня, втім, як розповів член Комітету Ігор Фріс, основні ключові норми в законопроєкті наступні:

фізичні особи – боржники, на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму у розмірі, що протягом одного календарного місяця не перевищує двох мінімальних розмірів заробітної плати, установленої законом України про Державний бюджет на 1 січня поточного календарного року, а також сплачувати податки, збори без урахування такого арешту, за умови, що такий поточний рахунок визначений для здійснення видаткових операцій у порядку, встановленому цим законом. Звернення стягнення у межах зазначеної суми на такому рахунку не здійснюється.
до набрання чинності законом щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором, зупиняється вчинення виконавчих дій, забороняється заміна стягувачів у виконавчих провадженнях, стягувачами за якими є Російська Федерація або пов’язані з нею особи.
юридичні особи – боржники, самозайняті особи (які використовують найману працю фізичних осіб), на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточних рахунків виключно для виплати заробітної плати в розмірі не більше п’яти мінімальних розмірів заробітної плати в місяць на одного працівника такої юридичної особи чи самозайнятої особи, а також сплати податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
забороняється відкриття виконавчих проваджень на підставі виконавчих написів нотаріусів вчинених на кредитних договорах, які не посвідчені нотаріально.

Голова Асоціації приватних виконавців Віталій Чепурний виділив наступні зміни:

Встановлено мінімально захищену від арешту суму у розмірі 2-х мінімальних заробітних плат (законопроєкт спочатку передбачав – 3).
Дозволено стягнення із заробітної плати боржників. За умови запровадження мінімально захищеної від арешту суми цей крок є цілком необхідним в інтересах кредиторів.
Дозволено виконання всіх виконавчих написів: іпотека, застава, лізинг та інших, крім тих, що вчинені за договорами у простій письмовій формі.
Плюс бонусом — можна буде довиконувати старі провадження по такім виконавчим написам, які відкриті до початку введення воєнного стану
Затверджено норму по заміщенню. Виконавцям з окупованих територій і територій з активними бойовими діями надається можливість змінити округ, продовжувати виконувати старі справи й приймати до виконання нові.
Ще Мін’юст отримає повноваження перевіряти приватних виконавців чи здійснюють вони діяльність. За результатом буде складатися акт перевірки.
Як судова система переформатувалась в умовах війни? Які існують механізми виявлення суддів-колаборантів та що з ними роблять далі? Чому досі працює ОАСК, де лежить позов Януковича, і чим це загрожує нашій державності? Чому саме зараз потрібний електронний суд і від кого залежить його впровадження? Чим може обернутися для судової системи критичне недофінансування Кабміном? Про це та багато іншого читайте в інтерв’ю Інни Ведерникової з головою Верховного суду Всеволодом Князєвим: «Мені соромно за рішення членів ВРП, які подали у відставку за два дні до початку війни».

Джерело.