facebook

Перші ознаки планового масштабного контрнаступу ЗСУ: окупанти почали вивозити свої сім’ї з українських курортів

На тимчасово окупованій території почалися гарячкові рухи, які чітко фіксує наша розвідка. Однак, окрім суто військових переміщень (техніки тощо), зараз усе більше інформації надходить про “евакуацію” сімей російських окупантів і зрадників України – все це в очікуванні контрнаступу Збройних сил України.

Докладніше – у матеріалі Оглядача.

Висміювати і ставити під сумнів можливості української армії, чим день у день завзято займаються “Z-патріоти” та уповноважені люди у погонах, успішно можна лише на дивані, а от на полі бою росіянам не до сміху. За даними Генерального штабу ЗСУ, з початку повномасштабного вторгнення вже ліквідовано понад 160 тисяч особового складу армії РФ.

Ну, а тепер нерви окупантам робить очікування контрнаступу ЗСУ, про підготовку до якого в Україні неодноразово відкрито заявляли. Ось тільки, де саме вдарить наша армія, поки що відомо лише найвищому військовому керівництву. Проте ворог робить певні кроки, готуючись до важких боїв.

Однак, окрім суто військової компоненти, є ще й інші “нюанси”, за якими жителі окупованих територій (і не тільки) роблять певні висновки.

А як же без черешні?

Справжнісінька масова втеча нещодавно сталася з окупованої частини Запорізької області.

Дружини російських військовослужбовців, незважаючи на те, що регіон дуже неспокійний, а лінія фронту близько, якийсь час тому все ж таки переїхали до чоловіків. Але, як виявилось, ненадовго.

“Цим тварюкам дуже подобалося море, деякі жили прямо на захоплених базах на Бердянській косі й у самому Бердянську. Влітку просто зжирали фрукти. Дехто вперше їв абрикоси й дивувався, що вони ростуть прямо між багатоповерхівками. Божеволіли від мелітопольської черешні. Знайшли собі курорт”, – поділився мешканець Бердянська. Він уже переїхав на підконтрольну Україні територію, але підтримує зв’язок із родичами, які там залишаються.

За його словами, нещодавно окупанти вивезли з Бердянська “залишки” своїх сімей: “Так, там їх було не сотні, а десятки, але сам факт. Мабуть, бояться “найгіршого”: саме на цьому напрямку вони чекають на наступ ЗСУ, та й “бавовна” відбувається все частіше”.

“Сакральний – лише на словах”

Неспокійно, м’яко кажучи, і в окупованому Криму. Сотні кілометрів західного узбережжя вже порито траншеями, повсюдно встановлюються фортифікаційні споруди – і все це в очікуванні висадки українського десанту. Місцеві жителі вже прогнозують найпровальніший курортний сезон, оскільки доступу до моря ні в кого не буде.

“Всі кажуть, що Крим сакральний для Путіна, але для більшості окупантів – ні. Знищують, як сарана, все, що бачать. І хоча ще рік тому вони уявити не могли, що “хтось” посміє замахнутися на півострів, сьогодні вже всерйоз обговорюють цю можливість”, – розповіла OBOZREVATEL мешканка Євпаторії.

За її словами, з цього курортного міста, яке багато років вважалося дитячою оздоровницею, вже виїхали дружини російських офіцерів: “Не стверджуватиму, що всі, але багато хто – точно. У нас у салоні краси одна з них про це плакалася”.

Про те, що окупанти вивозять свої сім’ї із Криму, розповіли й у Генеральному штабі ЗСУ.

“Вкотре фіксується евакуація окремих категорій громадян із тимчасово окупованого Криму. Останнім часом військовослужбовці російських окупаційних військ, які дислокуються в Перевальному, відправляють свої сім’ї до Росії”, – повідомили у ГШ.

У деяких містах півострова також складають списки співробітників окупаційних адміністрацій та їхніх сімей, які підлягають евакуації до Росії. Зокрема, такі дані щодо Красноперекопська має Центр національного опору.

“Окупанти не вважають, що “Росія тут назавжди”, як заявляє місцева пропаганда, і не мають на меті затримуватись в Україні надовго. При цьому ворог продовжує мародерство й експлуатацію українських промислових потужностей на захоплених територіях”, – кажуть у ЦНС.

З курорту – у рідний дурдом

Цікаво, що занервували не лише на окупованій території України, а й у Молдові – у “ПМР”. За словами спікера оперативного командування “Південь” Владислава Назарова, щойно українські війська активізувалися вздовж ділянки кордону з “республікою”, у сім’ях російських окупантів почалася паніка.

“Контингент, який роками служив у майже курортних умовах – фрукти, овочі, вино, помірний клімат м’якого півдня, підвищене грошове забезпечення в межах закордонного відрядження, – опинився перед жорсткою реальністю: виконувати бойове завдання. Жінки почали ховати своїх чоловіків-військових у льохах та підвалах, не відпускаючи їх на службу”, – розповів Назаров.

 

Проте відомі й випадки, коли дружини російських офіцерів поспішно залишили Придністров’я. Про це OBOZREVATEL розповів мешканець Одеси, у якого там є далекі родичі.

“Цікаво, що росіяни вважають загрозу звільнення окупованої території Молдови справді серйозною. Враховуючи, що там розташовані великі склади з боєприпасами, може рвонути добре. Напевно, тому деякі дружини офіцерів спішно вирушили до родичів у Росію – до рідного дурдому”, – розповів одесит.

Як бачимо, незважаючи на твердження росіян про “зрив контрнаступу ЗСУ”, насправді до нього готуються. І це особливо сильно відчувається за настроями серед російських військовослужбовців: оптимізм у них давно зник.

Джерело.