facebook

Нові правила вручення повісток: ситуація стане ще гіршою, що потрібно знати

Про це варто знати
Відеофіксація вручення повістки є основним доказом повідомлення про необхідність з’явитися до ТЦК.
В Україні почали використовувати бодікамери для фіксації вручення повісток. Про це повідомив адвокат Роман Сімутін.

Бодікамери записуватимуть те, як представники військкоматів вручають повістки, а також вони будуть увімкненими під час патрулювання поліції вулицями міст.

“Наші громадяни не дуже серйозно ставляться до бодікамер, бо вважають це неправомірними діями представників ТЦК. Однак це зовсім не так, адже використання бодікамер чітко регламентовано”, – каже адвокат.

Відео з бодікамери слугуватиме доказом того, чи відбувся факт вручення повістки, чи ні. Тобто якщо людина не з’явиться у військкомат у зазначений термін, то ТЦК СП складе протокол і долучить відео, після чого буде винесено протокол про притягнення людини до адміністративної відповідальності за ухилення від військового обліку, штраф за це порушення становить 3400 грн.

Відеофіксація, буде доказом того, що людина отримала повістку. Адвокат попереджає, доказами являються будь-які дані, на підставі яких встановлюється наявність або відсутність певного факту.

Наразі існує лише три причини, які звільняють призовника від відповідальності у разі неявки до ТЦК. Вони визначені постановою Кабінету міністрів “Про затверджений перелік поважних причин неприбуття або несвоєчасного прибуття військовозобов’язаного до ТЦК та СП для призову на збори”.

  • наявність хвороби, яка не дозволяє самостійно пересуватися;
  • необхідність догляду за хворою дружиною, чоловіком, дитиною, своїми батьками чи дружини/чоловіка;
  • відкрите кримінальне провадження, застосування адміністративного стягнення чи кримінального покарання щодо військовозобов’язаного, чи резервіста.

Джерело.