facebook

“Українців попередили про зменшення пенсій”: експерти пояснили, як запобігти найгіршому сценарію

В уряді попереджають, що через несприятливу демографічну ситуацію і високу тіньову зайнятість більшість українців, які вийдуть на пенсію через 10-15 років, отримуватимуть лише мінімальну пенсію. Однак є спосіб подбати, щоб процесзниження пенсій не торкнувся майбутніх пенсіонерів.

Як інформує “biz.today.ua”, за підсумками 2022 року середня пенсія в Україні становила понад 4,5 тисяч гривень. Водночас, у 62% пенсіонерів виплати були нижчими за середній рівень. На сьогодні в Україні середній коефіцієнт заміщення зарплати пенсією становить менше 30%. Коефіцієнт заміщення – це відношення розміру пенсії до розміру зарплати, яку одержував пенсіонер. Тобто пенсія, на яку зараз може розраховувати більшість українців, становить 29% від зарплати, яку вони отримували.

При цьому, згідно з європейськими нормами, цей коефіцієнт не може бути нижчим за 40%, а фактично в середньому у країнах ЄС він становить 67%. Тобто, українським пенсіонерам дуже далеко до європейських.

Однак і це – не найгірша новина для наших громадян. Згодом коефіцієнт заміщення може стати ще нижчим, оскільки Україні не вистачає легальних трудових ресурсів для виплати гідної пенсії. Вже зараз у нашій країні співвідношення легально працюючих громадян та пенсіонерів становить приблизно 1:1. З роками ця негативна ситуація може ще поглибитись.

Тому уряд так поспішає із запровадженням накопичувальної пенсії. Але поки що і до цього етапу пенсійної реформи є багато запитань. А тим часом, майже всі громадяни, які мають виходити на пенсію через 10-15 років, ризикують залишитися з мінімальними виплатами.

Українців попередили про зниження пенсій: як можна підвищити майбутні виплати

Тому в Пенсійному фонді радять кожному майбутньому пенсіонеру індивідуально подбати про свої виплати на старості. Це можна зробити двома способами.

Перший – знайти собі роботу, де платять більше. Тоді ваші відрахування на ЄСВ будуть вищими і, відповідно, у майбутньому можна розраховувати на вищу пенсію. Проте сьогодні знайти нову високооплачувану роботу не так просто.

Другий спосіб – самим доплачувати суму, яка йде на ЄСВ. Якщо, наприклад, ви офіційно отримуєте мінімальну зарплату 6700 гривень, то роботодавець платить за вас ЄСВ у розмірі 1474 гривні. За таких платежів вам будуть зараховувати страховий стаж, проте при виході на пенсію ви зможете розраховувати лише на мінімальні виплати.

Тому, якщо у вас є можливість доплачувати самостійно ще хоча би таку суму, то в майбутньому вам обчислюватимуть пенсію вже, виходячи із зарплати 13 400 гривень, а не 6700. І відповідно, пенсія буде набагато вищою.

Джерело.