facebook

В Україні фальшивомонетники організували мережу збуту підроблених купюр у всіх великих містах. За допомогою десятків онлайн-магазинів по всій країні розповсюджують купюри різного номіналу. У багатьох містах махінатори шукають кур’єрів, подекуди, як ось у Тернополі, вже не шукають, тож не виключено, що у нашому місті кур’єрів уже знайшли.

Анонімні Telegram-канали та криптогаманці дозволили продавцям анонімно приймати замовлення, а за допомогою поштових операторів – розсилати їх по всій країні.

Про те, як працюють фальшивомонетники та на чому ще заробляють злочинці в мережі інформує Оглядач.

У Darknet (анонімна мережа, в яку можна потрапити лише за допомогою спеціального браузера), розмістили десятки оголошень про продаж фальшивок в Україні. Продавці виставляють свої пропозиції в онлайн-магазинах. В одному місці можна купити чужі документи, наркотики, зброю, заборонене відео, банківські картки, знайти незаконний підробіток, ще й купити підроблені банкноти.

Самі магазини працюють за принципом маркетплейсів: самі нічого не продають, але надають продавцям майданчик, а покупцям гарантію, що продавці не обдурять. Ще близько 20 схожих магазинів, але вже без будь-яких гарантій, працюють у Telegram.

OBOZREVATEL зв’язався з кількома продавцями фальшивих купюр. Як і у звичайних магазинах, попередньо довелося пройти етап спілкування з роботом. Оплату приймають лише у криптовалюті. Для цього не обов’язково відкривати власний гаманець: можна просто переказати зі своєї банківської картки гроші в чужий криптовалютний гаманець.

“Наші фальшивки приймають у шести терміналах. У “Приваті” не приймають звичайно, якщо вам розповідають, що хоч у банк фальш несіть і що будь-який банкомат з’їсть – це на**б”, – розповідає продавець. За його словами, підробки, які він продає, приймають лише термінали старого зразка. За додаткову плату в кілька тисяч гривень можна отримати список таких терміналів і навіть SIM-картку та оформлений банківський гаманець одного з українських банків на підроблені документи. Мовляв, усе готове для того, щоби анонімно відмити кошти.

Напрошується питання: якщо фальшивки так легко збути, чому їх продають за третину від номіналу, а не самостійно відмивають. Але відповідь очевидна: найлегше попастись саме на етапі збуту. Після покупки виявиться, що термінали (як мінімум абсолютна більшість) такі гроші не приймають, а якщо потрапити разом з ними в магазин, можна отримати реальний термін за поширення фальшивок. А це, згідно зі ст. 199 ККУ, від трьох до семи років ув’язнення.

Продавці заявляють, що використовують власний друкарський верстат, який нібито здатний повторити частину захисних елементів. Насправді абсолютна більшість фальшивок – вкрай низької якості.

Доставляють підробки за допомогою кладменів: це кур’єри, які ховають “товар” у вказаному продавцем районі. Кладменам пропонують зарплату у розмірі близько 2 тис. грн на день (залежить від кількості доставок). Таких кур’єрів наймають у всій країні. Для роботи їм потрібно залишити заставу у розмірі 30 доларів (їх обіцяють повернути після успішних доставок). Фальшивки вони забирають на “Новій пошті”, а розносять та ховають у дворах у тих районах, які вказують покупці.

Продають не лише фальшивки

“Я з другого разу виїхав. Мене так на кордоні довго допитували. Запитували, а як я ремонтуватиму машину. Я кажу: я ж тільки прижену її, не ремонтуватиму, якщо що, в СТО повезу. Запитували, чому мій волонтерський фонд у Запоріжжі, а я з київською пропискою. На кордоні розвернули і вимагали повернутися з оригіналами документів. Хоча через Шлях все було зареєстровано”, – розповідає киянин Єгор.

Декілька днів тому він незаконно поїхав за кордон. Вдруге молодик повернувся вже на інший пропускний пункт з оригіналами документа від волонтерського фонду. Така поїздка коштувала йому 1200 доларів: у Telegram-каналі знайшов оголошення, зв’язався з продавцями. Єгор, згідно з документами, мав пригнати до України авто для фронту. Насправді він втік до своїх батьків, котрі виїхали за кордон ще 24 лютого.

Сотні й тисячі українців уже встигли незаконно перетнути кордон. Хтось знаходив можливості підкупити прикордонників, інші використовували схеми нібито легального виїзду. Оформляли документи на навчання у європейських вишах, отримували документи нібито волонтерів. Єгор показав OBOZREVATEL Telegram-канал, де купив документи для виїзду. Адміністратори опублікували десятки хвалебних відгуків: чоловіки дякували за швидке підроблення документів, на виправдання ділилися враженнями про те, як багато чоловіків виїжджає з країни.

Ми передали дані про Telegram-канал правоохоронцям. Проте подібних оголошень у соцмережах десятки. Продаж можливості виїхати за кордон перетворили на бізнес. І кількість охочих використовувати такий спосіб не зменшується. Хтось вирішує возз’єднатися з дружинами, батьками, інші – тікають туди, де немає війни, обстрілів та військкомів на вулицях.

Аналітики “Опендатабот” з початку повномасштабної війни аналізують вироки у справах, пов’язаних із воєнними злочинами. До суду потрапляє лише частина реальної кількості таких випадків. Однак і ці дані дуже показові. 72,2% від загальної кількості – підробка документів для перетину кордону чи ухилення від мобілізації. Що цікаво, за підробку документів під час перетину кордону найчастіше українці сплачують штраф у розмірі від 850 до 17 тис. грн. Це менше, ніж вартість підроблених документів. Найжорстокіший вирок у вигляді одного року позбавлення волі отримав лише один порушник.

Джерело.