facebook

У цей план, наголосив він, потрібно додати пункт про повне виведення російських військ з території України в найкоротший термін.

Екс-заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко оцінив оприлюднений Китаєм “мирний план” щодо війни в Україні. В інтерв’ю “Обозревателю” він заявив, що загалом цей план, на його думку, нормальний, але “диявол криється в деталях”.

“Після того, як війська противника будуть повністю виведені зі всіх окупованих територій у межах 1991 року, ми беремось до реалізації решти. От і все”, – наголосив він.

Романенко, коментуючи пункт про припинення бойових дій, заявив, що це має статися після виведення Росією своїх військ з України. При цьому він звернув увагу на один момент: важливо, щоб це відбувалося у дуже стислі терміни.

Він назвав метою ЗСУ вихід на кордони 1991 року та подальші дії щодо демілітаризації та денуклеаризації Росії.

Тобто, підсумовуючи, генерал наголосив, що цей китайський “мирний план” у цілому прийнятний для України, але туди треба додати пункт про повне виведення російських військ з території України в найкоротший термін.

Мирний план Китаю щодо України

24 лютого 2023-го Китай представив своє бачення миру в Україні. Війну Пекін назвав “українською кризою”. Опублікований документ складається з 12 пунктів, серед них немає “виведення російських військ”.

Того ж дня радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що для закінчення війни потрібно лише одне – Росія має припинити нападати на Україну та вивести свої війська.

Президент України Зеленський заявив, що не думає, що це мирний план, а просто висловлення думок Китаєм. Він додав, що це добре, що Китай почав говорити про війну в Україні.

У МЗС Росії заявили, що підтримують так званий “мирний план” щодо врегулювання війни в Україні, який представив Китай.

Своєю чергою, канцлер Німеччини Олаф Шольц розкритикував пропозиції Пекіна, при цьому погодився з пунктом про недопущення застосування ядерної зброї.

Джерело.