facebook

Масове вручення повісток: чи можуть призвати на військову службу з гіпертонією

В Україні триває мобілізація. Після отримання повістки військовозобов’язаний повинен пройти військово-лікарняну комісію. ВЛК вирішує, чи може особа бути мобілізованою. Чи можуть мобілізувати з гіпертонією, адже гіпертонія є розповсюдженою хворобою, Україна посідає перше місце серед країн Європи за смертністю населення від серцево-судинних захворювань, основною причиною якраз і є підвищення кров’яного тиску. Яка степінь цієї ховроби звільняє від мобілізації?

Що таке гіпертонія?

Гіпертонія, або гіпертензія проявляється підвищеним артеріальним тиском, тривалий час хвороба може протікати безсимптомно.

Симптомами гіпертонії можуть бути:

– Інтенсивний біль або значний дискомфорт за грудиною чи в ділянці серця.

– Порушення мови, слабкість в одній руці, асиметрія обличчя.

– Інтенсивний головний біль, який супроводжується сплутаністю свідомості та розладами зору.

– Нудота, блювання, задишка.

– Судоми та навіть відсутність свідомості;

– Виражені тривожні розлади.

– Чи можуть мобілізувати з гіпертонією.

У Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України визначено список хвороб, за наявністю яких військовозобовʼязаного можуть визнати непридатним до військової служби або тимчасово непридатним.

Що стосується гіпертонії у Положенні зазначається що військовозобовʼязаного можуть визнати непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку, якщо в нього:

  • хвороби, що характеризуються підвищеним кров’яним тиском I10-I15 (гіпертонічна хвороба, вторинна гіпертензія),
  • гіпертонічна хвороба III стадії,
  • злоякісна (швидкопрогресуюча) форма гіпертонічної хвороби,
  • симптоматичні артеріальні гіпертензії з підвищенням артеріального тиску до 3 ступені,
  • поєднання симптоматичної артеріальної гіпертензії будь-якого ступеня з асоційованими клінічними станами,
  • стан після тромбоемболії легеневої артерії або легеневої гіпертензії внаслідок хронічних тромботичних або емболічних захворювань,
  • легенева гіпертензія, асоційована з ураженням лівих відділів серця, з ознаками правошлуночкової декомпенсації,
  • легенева гіпертензія, асоційована з патологією дихальної системи та/або гіпоксемією, з ознаками правошлуночкової декомпенсації,
  • легенева артеріальна гіпертензія (включаючи ідіопатичну) зі ступенями важкості III-IV ФК. При легеневій артеріальній гіпертензії експертне рішення приймається відповідно до основного захворювання.

Особу визнають непридатною до служби та виключать з військового обліку у випадку, якщо вона хворіє на гіпертонічну хворобу III стадії.

У випадку, якщо поставлений діагноз гіпертонічна хвороба II чи І стадії, ВЛК визнає особу непридатною до військової служби в мирний час та обмежено придатною у воєнний час. Такого військовозобов’язаного можуть мобілізувати.

“Особи з підвищеним артеріальним тиском підлягають стаціонарному обстеженню у спеціалізованому лікувальному закладі. Експертний діагноз гіпертонічної хвороби формулюється з визначенням її стадії та характеру ураження органів-мішеней.” У кожному випадку гіпертонічної хвороби проводиться диференційна діагностика з симптоматичними гіпертензіями. Медичний огляд ВЛК особам із симптоматичною АГ проводиться також за основним захворюванням.

Джерело.