facebook

За якої умови чоловіка можуть насильно повернути в Україну з-за кордону для мобілізації

Чимало галасу наробила ухвалена Кабміном норма, згідно з якою дипломатичні відомства мають інформувати українців про призов на строкову військову службу. Окремо насторожив багатьох пункт “сприяти поверненню” додому.

Юристи продовжують відповідати на запитання українців, які довгі роки живуть закордоном. Багато хто не розуміє, яким чином уряд “сприятиме поверненню” додому.

Однак, щоб українця повернули додому – потрібно ще постаратися.

Добровільний облік закордоном
Лише за власним бажанням українці можуть стати на тимчасовий консульський облік. Після цього відомства інформуватимуть про початок призову, забезпечуватимуть безпеку в разі стихійних лих тощо.

Саме по собі інформування про призов не означає, що комусь вручать повістку і його депортують насильно. За словами юриста Ігоря Яська, депортувати можна тільки за рішенням суду іноземної держави. Дипломатичні установи не мають на це прав.

Екстрадиція українців

Наразі немає жодних нормативних актів, у яких прописана відповідальність у вигляді повернення додому за порушення законів про оборону та мобілізацію. Звичайно, якщо немає вироку суду, який набрав законної сили.

Інститут екстрадиції – єдиний інститут права, згідно з яким громадянина України можуть примусово повернути в Україну. Але і це не так просто.

Екстрадиція включає:

  • офіційне звернення про встановлення місця перебування на території запитуваної держави особи, яку необхідно видати, та видачу такої особи;
  • перевірку обставин, що можуть перешкоджати видачі, ухвалення рішення за запитом, фактичне передання такої особи під юрисдикцію запитуваної держави (частина 1 статті 541 КПК України).

Джерело.