facebook

В Італії виявили тіло 23-річної українки Яни Малайко, уродженки сусідньої із Тернопільщиною області.

Дівчина була родом із Чернівців. Відомо, що вона вже близько восьми років мешкала в Італії, а останні три роки жила з громадянином Молдови Дмитром Стратаном, який на десять років старший за неї.

Нещодавно Яна розірвала з ним стосунки, але чоловік переслідував її.

Вчора, 1 лютого, тіло Яни Малайко знайшли. Воно було заховано у провулку в кущах під купою дров на межі міст Кастільйоне-делле-Стів’єрі та Лонато.

Що відомо про зникнення та вбивство дівчини

Як інформує “Голос Карпат”, 23-річна українка, яка народилася в Чернівцях, зникла в Італії у місті Кастільйоне-делле-Стив’єре регіону Ломбардія у ніч із 19 на 20 січня. Поліція припускає, що її вбив колишній хлопець, 34-річний громадянин Молдови Дмитро Стратан.

Незадовго до зникнення Яна пішла від нього, оскільки хлопець часто випивав, вживав наркотики, ніде не працював. В італійських ЗМІ пишуть, що новий друг українки, на ім’я Андрій також повідомив, що колишній підіймав руку на дівчину.

Яна останні роки працювала барменом у кафе. Його власники – родичі обвинуваченого у вбивстві – мати чоловіка Анна та сестра Христина. Вони вже давно мешкають в Італії.

Сказав, що захворів песик

Квартира Христини розташована в тому самому багатоквартирному будинку, де й кафе. Після того як Яна розірвала стосунки з Дмитром, Христина дала притулок їй у своїй квартирі доти, поки та не знайде собі нове житло.

Дмитро не міг змиритися з тим, що дівчина покинула його. Він постійно дзвонив їй, просив повернутися. А також влаштував за нею стеження, погрожував. Сама Яна розповідала, що він з геолокації в телефоні міг обчислювати пересування колишньої коханої.

19 січня Яна провела вечір зі своїм новим другом Андрієм, який працює на фермі в місті Мантуя, вони повечеряли у ресторані. Проте Дмитро дзвонив їй і казав, що захворів їхній собачка – шпіц на прізвисько Булка, який залишився в нього. Запропонував зустрітися у квартирі, щоб він міг передати їй Булку.

Яна погодилася, Андрій провів її додому. Цього дня Христини не було у квартирі, причому Дмитро про це знав. Він мав ключі від житла, він проник туди і відключив відеокамеру.

Витяг із квартири чорний пакет і відвіз

У поліції припускають, що вбивство сталося між 2:30 ночі та 5 годиною ранку. У цей час Дмитро вийшов із ліфта і витяг звідти великий чорний пакет. Це зафіксували камери спостереження в будинку. Він витяг його у двір. Потім, мабуть, закинув у машину й вивіз.

Вранці він зателефонував до свого друга і сказав, що вбив Яну, проте той йому не повірив. Вранці у квартиру заходила мати Дмитра. Вона нібито нічого підозрілого не помітила, а на запитання “Де Яна?” Дмитро відповів, що не знає.

Коли Христина приїхала до квартири, вона побачила там сліди крові, а Яни ніде не було. Вона запитала у Дмитра, де Яна, на що він відповів: “Я вбив її так само, як вона вбила мене”. Після цього його сестра викликала поліцію та повідомила про це матері.

Яна хворіла, і батьки перевезли її до Італії

Батько Яни Олександр приїхав у це місто, щоб зайнятися пошуками єдиної дочки.

“У підлітковому віці Яна сильно захворіла. Вона перенесла дві операції, одна була дуже складною – їй видалили частину кишківника. Однак це не вирішило проблеми, і ми відправили Яну до Італії, до моєї мами, яка давно живе там. Італійські лікарі провели лікування і без операції змогли допомогти моїй дочці. Вона почала там відвідувати школу, і ми подумали, що нехай живе там, ближче до медичної допомоги. Так вона залишилася в Італії”, – розповідає батько дівчини.

Через кілька років Яна познайомилася із Дмитром, якийсь час вони зустрічалися. “Потім прийшли і сказали, що люблять одне одного і хочуть бути разом. Мені ніколи не подобалася ця людина. Але що ми можемо сказати нашим дорослим дітям? Якщо хочете бути разом, що ж, спробуйте”, – згадує Олександр.

Яна перебралася в Кастільйоне-делле-Стів’єре, стала працювати барменом у барі, який належить матері та молодшій сестрі Дмитра. Жінки прийняли її дуже добре. Яні подобалося жити в цьому місті, у неї було багато друзів.

Але стосунки з Дмитром згодом почали псуватися. Він дедалі частіше напивався, не бував удома, проводив час у компаніях. Його сестра в італійській пресі розповідала, що він захоплювався і наркотиками.

“Яна вирішила з ним розлучитися. Якось вона подзвонила мені і сказала, що дала йому останній шанс виправитися. Вона хотіла нормальну родину, дітей. А насправді вона його вдома не бачила, він весь час десь гуляв. А через декілька днів сказала, що порвала з ним. Ми стали підшукувати їй квартиру для оренди в цьому ж місті, тому що їй там подобалося. Але все обірвалося в одну ніч”, – каже батько.

Дмитру вже висунули звинувачення, він заарештований, але мовчить.

Джерело.