facebook

У Польщі готують важливі зміни у легалізації українських біженців

Влада Польщі готується ухвалити зміни до закону про допомогу українцям у зв’язку з війною. Планується, що протягом 2023 року громадяни України, які в’їхали до країни з 2022 року, зможуть отримати карту побиту та пов’язану з нею свободу переміщення.

Про це повідомив юрист Микола Семеняка в інтерв’ю РБК Україна.

Сенат Польщі вніс 30 поправок до закону про допомогу громадянам України, зараз їх розглядає Сейм, а підписання може відбутися 25-26 січня.

Основні правила, які можуть запровадити для українців із тимчасовим захистом у Польщі:

1. ZUS (Управління соціального страхування) приєднається до Straży Granicznej (Прикордонної служби) для відстеження перебування українців у Польщі та матиме контроль над виплатами “500+” та іншими. Це дозволить ZUS переглядати виїзди більш ніж на місяць.

2. 30-денний термін отримання PESEL від дати прибуття до Польщі. Поправка має рекомендаційний характер, але на практиці може виявитися, що після 30 днів відмовлять у реєстрації.

3. Через 120 днів від першого в’їзду до Польщі громадянин України повинен буде оплачувати 50% вартості проживання та харчування у колективних центрах, але не більше 40 злотих на добу. А після 180 днів – вже 75% вартості (не більше 60 злотих).

Експерт зазначив, що заборона на подання заявна подання документів для оформлення тимчасової посвідки на проживання до 3 років – карти побиту залишається чинною, але передбачаються вагомі винятки.

Розглядають можливість подання на карку побиту з квітня 2023 року для громадян України, які: працюють; навчаються; ведуть господарську діяльність; з метою легалізації дітей; на підставі шлюбу.

“У майбутньому отримання карти побиту дає більше комфорту проживання в Польщі. Це і простіший перетин кордону, безпроблемні подорожі в Європі, виконання вимог мати документи у разі іпотеки, кредиту. Крім того, це дає можливість подаватися на візу в інші країни світу”, – пояснює Микола Семеняка.

Планується підписання заяви цифровим державним підписом, який українці також отримують при отриманні PESEL.

“На мою думку, Польща формує план, за яким легалізація громадян України буде вводитися поетапно, щоб не перевантажити відділи у справах іноземців і не викликати невдоволення співробітників та не призвести до страйків. З року в рік Управління б’є рекорди за кількістю виданих ВНП”, – зазначає він.

Джерело.