facebook

В Україні з січня 2022 року посилять вимоги до стажу для того, щоб вийти на пенсію у 60 років. В результаті збільшиться кількість тих, хто має працювати до 63 або навіть 65 років.

Це випливає із закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Вимоги до стажу зростають щорічно (поки не становитимуть 35 років).

Цього року, щоб вийти на пенсію вчасно, потрібно лише 28 років. Вже 2022-го вийти на заслужений відпочинок у 60 років зможуть лише ті, хто має 29 років стажу.

Крім того:

до 63 років будуть без пенсії ті, хто 2022-го досягне 60-річчя і матимуть від 19 до 29 років стажу;

до 65 років працюватимуть ті, хто має від 15 до 19 років стажу та досягли 60-річчя в 2022-му.

Зовсім без пенсії залишаться ті українці, які мають менше ніж 15 років стажу. Вони в кращому разі зможуть претендувати на допомогу для осіб, доходи яких не покривають навіть прожитковий мінімум і які втратили працездатність (вийшли з працездатного віку).

Що робити, якщо не вистачає стажу?
Є два варіанти. Перший для тих, хто вчасно підрахував свій стаж і ще до досягнення пенсійного віку вирішив його накопичувати, але при цьому офіційно не працює.

Це може стосуватися, наприклад, безробітних чоловіків та жінок, які займаються вихованням дитини. Вони можуть добровільно платити до Пенсійного фонду 22% від мінімальної зарплати (1320 грн) щомісяця, і їм зараховуватиметься стаж.

Другий варіант для тих, хто вже досяг пенсійного віку. У такому разі стаж можна докупити: вартість місяця становить 44% від мінімальної зарплати (1640 грн). Для купівлі стажу будуть потрібні такі документи:

заява;

копія трудової книжки (або електронна трудова );

виписка із системи персоніфікованого обліку (ОК-5);

копія паспорта чи іншого документа, що засвідчує особу.

Раніше OBOZREVATEL докладно писав про те, який вигляд матиме пенсійна реформа від Кабміну і чому ситуація з виплатою пенсій в Україні загострюватиметься щороку.

Також повідомлялося, що мінімальну пенсію деяким українцям підвищили до 6000 грн. Тепер їхня мінімальна пенсійна виплата не залежатиме від розміру прожиткового мінімуму в країні.

Крім того, в Україні збираються кардинально змінити підхід до призначення пенсії за втратою годувальника. Внаслідок цього розмір виплати суттєво підвищиться.

Джерело.