facebook

Повістки йдуть у минуле? В Україні можуть по-новому викликати у військкомат

Продовжується повномасштабна війна з російськими окупантами, з кінця лютого 2022 року оголошено режим загальної мобілізації. Останнім часом почали дуже активно вручати повістки на вулицях, проте можливо, невдовзі чоловіків сповіщатимуть про те, що вони мають прийти у військкомат, через ЗМІ.

Про це розповів юрист Андрій Новак, пише “Главком”.

Крім того, школи можуть організовувати для хлопців походи до територіальних центрів комплектування (військових).

“Але боятися, що місцева влада організовуватиме “конвой” у військкомат або влаштуватиме переслідування – не варто”, – зазначив Новак.

За словами юриста, в Україні має запрацювати Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних, до якого зможуть вносити зміни держоргани – не лише РАГС (органи реєстрації актів цивільного стану), а й поліція та суди.

У ньому також будуть вказані дані про здоров’я, склад сім’ї тощо. Подавати свої дані військкоматам військовозобов’язані зможуть через “Дію”. Однак повістки через застосунок не приходитимуть.

Реєстр дозволить швидко обмінюватися даними, вносити зміни та уникнути ситуації, коли повістки надходитимуть тим, хто має право на звільнення від призову.

“Наприклад, чому під час мобілізації прийшли повістки людям з інвалідністю, батькам трьох і більше дітей чи рідним загиблих на війні? Тому що громадяни не приходили до військкоматів, щоб оновлювати облікові дані, відповідно, Центри комплектування володіли не всією інформацією. Зі створенням реєстру людям не доведеться ходити у військкомат щоразу, коли змінюватиметься їх сімейний стан, прописка чи стан здоров’я тощо”, – резюмував Новак.

Раніше “Апостроф” розповідав, як можуть викликати у військкомат і що загрожує тим, хто не прийшов.

В Україні дев’ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов’язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов’язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе.

Джерело.